Sedam desetljeća uspješnog djelovanja na očuvanju identiteta

Reklama za popularnu obiteljsku kremu (polovica 20. st)
Reklama za popularnu obiteljsku kremu (polovica 20. st)

Svečanom akademijom i drugim sadržajima Zajednica Talijana Buje obilježila je 70 godina aktivnog djelovanja. Na prigodnoj svečanosti u bujskoj kino dvorani kroz program je prikazana povijest te najbrojnije i najstarije bujske udruge. Filmskim zapisom podsjećeno je na osnivanje 1947. godine, s ciljem očuvanja jezika, kulture i tradicije pripadnika talijanske nacionalne zajednice na bujskom području.

Od 1951. do 1955. godine ta je udruga (Circolo di cultura popolare Italiana) nosila naziv "Francesco Papo", a u siječnju 1973. je osnovana Zajednica Talijana Buje. Osnivači su bili Antonio (Anton) Gorjan (prvi predsjednik) i Nazario Agarinis. Kasnije su bujsku zajednicu Talijana vodili Pietro Dambrosi, Romano Bonetti, Pietro Potleca, Silvano Posar, Ernesto Crevatin, Franco Kučić, Antonio Furlan, Franca Cimador Papić, Lucia Moratto Ugussi, Adriana Vascotto, Franco Cossetto, Corrado Dussich, Lionela Pauzin Acquavita, Eliana Barbo i Adriana Antonini, dok je aktualna predsjednica Norma Acquavita. 

Sviranje uči 25 najmlađih 

Zajednica Talijana Buje ima nešto više od tisuću članova, mnogo je mladih koji zajedno sa starijim aktivno rade u brojnim sekcijama. Najdugovječniji je mješoviti zbor koji postoji koliko i udruga. Posljednjih dvadesetak godina vodi ga Maurizio Lo Pinto. Uz njih, posebno je aktivna limena glazba pod vodstvom Corrada Moratta, čime je nastavljena bogata bujska tradicija limene glazbe koja je postojala još u 19. stoljeću. Sve je više mladih svirača, a nedavno se priključilo 25 najmlađih koji uče sviranje. Mnogo je i drugih vrlo aktivnih sekcija čije se djelovanje osjeti u gradu, na raznim manifestacijama, kao što je karnevalska skupina, kulturno – umjetnička grupa "Quei del mureto" za očuvanje starih bujskih napjeva i običaja, pa dramska skupina pod vodstvom Rosanne Bubola, mnogo je radionica u kojima sudjeluju djeca (glazbena, scenska, baletna, kreativna…). U okviru zajednice djeluje i sportska sekcija, multimedijalni klub te druge skupine okupljene oko zajedničkih projekata.

Zajednica Talijana Buje dobila je devedesetih godina od Grada Buja zgradu koju su, sredstvima Vlade Republike Italije preuredili i moderno opremili za sve svoje aktivnosti, a i za razne gradske sadržaje. Sada sve sekcije imaju prostore za rad. U toj je zgradi i knjižnica s respektabilnih dvije tisuće svezaka, među kojima nekoliko stotina povijesnih knjiga i zapisa o prošlosti Buja i okolice. Zajednica Talijana često organiziran stručne i znanstvene skupove, zabavne večeri, humanitarne akcije i druge sadržaje za sve građane. 

Povezani s gradom Conselve kod Padove 

- Puno se radi, aktivni smo, mogu reći sigurno najaktivnija udruga u gradu. Imamo puno članova, drago nam je da imamo sve više mladih koji sudjeluju u našim aktivnostima. Stalni smo sudionici u mnogim zajedničkim manifestacijama, naša limena glazba sudjeluje u mnogim svečanostima i drugim proslavama. Imamo odličnu suradnju s Gradom, sa svim gradskim institucijama, školama, udrugama. Surađujemo i s našim prijateljima u Italiji, naročito smo povezani s gradom Conselve kod Padove. S njima razmjenjujemo posjete, surađujemo na zajedničkim projektima, trenutno na projektu "Radici comuni". Imamo potporu Talijanske unije, Narodnog sveučilišta iz Trsta, Grada Buja i drugih institucija, pomažu nam i naši vinari. Uglavnom, radimo i idemo dalje, zadovoljno će predsjednica TZ Buje Norma Acquavita.

Mnogo toga o aktivnostima članova ZT Buje rečeno je i na svečanosti kojom je obilježen jubilej, nastupili su članovi mnogih sekcija predstavljajući sebe i svoje djelovanje. Među brojni posjetiteljima bili su i mnogi gosti, predstavnici Talijanske unije, županije, grada i drugi uzvanici. Uz zahvalu svima na suradnji i pomoći, tom su prigodom dodijeljena i priznanja vrijednim aktivistima i suradnicima. Posebno priznanje dobio je 95-godišnji Silvano Posar, počasni predsjednik ZT Buje, koji je od prvog dana u toj udruzi. Kako nije bio u prilici doći na svečanost, svoju je zahvalu poslao video linkom. Jednako priznanje za aktivnost od početka djelovanja dobio je i Vigilio Dussich. Posebno priznanje dobila je i Lucia Moratto Ugussi za više od 60 godina aktivnog sudjelovanja u radu ZT Buje. Plakete za 50 godina aktivnosti dobili su Lucio Acquavita, Claudio Ugussi, Antonio Moratto i Lucio Celega. Za 40 godina aktivnosti plakete su dobili Marino Dussich, Nella Dussich Altin, Giuliano Moratto, Rinalda Barbo Poznić, Giovanni Crevatin, Marino De Domizio i Maria Piuca Štoković. Zahvalnice su dodijeljene mnogima za 30 i manje godina djelovanja u ZT Buje, te sponzorima i podupirateljima. Za stalnu potporu u radu ZT Buje se javnim priznanjima zahvalila Talijanskoj uniji Rijeka, Gradu Buje, Generalnom konzulatu Republike Italije u Rijeci, Narodnom sveučilištu u Trstu, Istarskoj županiji i regiji Veneto u Italiji. 

Multikulturni projekt u EU u ozbiljnoj krizi 

U okviru obilježavanja značajnog jubileja organiziran je i okrugli stol na temu uloge talijanske manjine na bujskom području. Moderator skupa bio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin koji je podsjetio na kronološki razvoj Zajednice Talijana u Bujama, te spomenuo važnost suradnje s Republikom Italijom. O zaslužnim ljudima za promicanje kulturnih sadržaja, jezika i talijanskog identiteta u tim krajevima govorila je Lorella Limoncin Toth, dok Gaetano Benčić vidi važnu ulogu Zajednice Talijana u europskoj perspektivi, a kao zajednicu otvorenu za suradnju sa svima. Bivši veleposlanik RH u Italiji Drago Kraljević je u svome izlaganju posebno naglasio ulogu ZT u jačanju suživota, multikulturalnosti i tolerancije u toj sredini tijekom proteklih godina. Istaknuo je važnost međusobne suradnje različitih kultura u Gradu, gdje je uloga autohtone talijanske manjine od posebnog značaja. Zatim je podsjetio na mnoge primjere iz EU gdje je multikulturni projekt danas u ozbiljnoj krizi. Stoga je naglasio potrebu čuvanja i dogradnje stečevine suživota i suradnje između naroda i različitih kultura u tom okruženju.

Svečano obilježavanje 70. obljetnice djelovanja Zajednice Talijana Buje upotpunjeno je i drugim programima (izložbe, predstave, sportska natjecanja), a završeno je zajedničkim druženjem uz glazbu u njihovoj dvorani u Bujama. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter