Sedam dana u znaku ruskog jezika

Konferenciju su najavile Klara Buršić Matijašić i Irena Mikulaco (V. B.)
Konferenciju su najavile Klara Buršić Matijašić i Irena Mikulaco (V. B.)

Na konferenciji za novinare u Studentskom centru jučer je predstavljena međunarodna znanstvena konferencija "Višejezičnost i međukulturalna komunikacija: Izazovi 21. stoljeća". O toj konferenciji koja će se održati od 16. do 23. srpnja na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile govorile se prof. dr. Klara Buršić Matijašić, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile, i u ime organizatora konferencije Irena Mikulaco, profesorica ruskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu pulskog Sveučilišta te predsjednica Organizacijskog odbora konferencije, kao i ujedno predsjednica Hrvatskog društva nastavnika ruskog jezika i književnosti.

Stotinjak sudionika

- Međunarodna znanstvena konferencija okupit će stotinjak filologa, znanstvenika, pedagoga i stručnjaka iz Austrije, Belgije, Italije, Njemačke, iz svih zemalja Zajednice Nezavisnih Država i Baltika, Izraela, SAD-a, Meksika i Australije, kazala je prof. dr. Buršić Matijašić. Ona je ujedno navela da se na pulskom sveučilištu ruski jezik fakultativno uči od 2001. godine, kada je započelo njegovo učenje na Filozofskom fakultetu.

Irena Mikulaco kazala je da je rad konferencije podijeljen u sedam tematskih cjelina: poslovna komunikacija na stranom jeziku, obrazovne tehnologije u suvremenim školskim i sveučilišnim udžbenicima namijenjenih učenju ruskog jezika kao stranog jezika, europske kompetencije čitanja i metode razvoja i vrednovanja rezultata, prebacivanje kodova i interferencije u usmenom i pismenom izražavanju, prijevod u dijalogu jezika i kultura, razvoj i podrška bilingvizma u predškolskom i mlađem školskom uzrastu te medijske tehnologije u višekulturnom obrazovnom prostoru.

- Održat će se i tri seminara: Obrazovanje plus, Postupci čitanja i put oblikovanja aktivnog čitatelja te Suvremene tehnologije kod razvoja govora djece bilingvista predškolskog i mlađeg školskog uzrasta. Na programu su i dva okrugla stola, jedan o aktualnim pitanjima objavljivanja znanstvenih radova u visoko rangiranim i indeksiranim časopisima i knjigama te o aktualnim pitanjima europske mobilnosti i umrežene projektne aktivnosti. Odabrani i recenzirani radovi 150 sudionika konferencije su tiskani u specijalnom broju međunarodnog znanstvenog i recenziranog časopisa "Eksperiment i innovatsii v škole". Zbornik radova konferencije je u e-obliku, na CD-u te će časopis i zbornik radova biti podijeljeni svim sudionicima konferencije. Gotovo sva izlaganja bit će na ruskom jeziku, kazala je Mikulaco.

Brojni organizatori

Organizatori konferencije su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i njegov Filozofski fakultet, Kazansko federalno sveučilište, Državno sveučilište u Čerepovcu, Baltička međunarodna akademija, Udmurtsko državno sveučilište, Sveučilište Saktagana Baiševa, Autonomna neprofitna organizacija Centar suvremenih obrazovnih tehnologija, Autonomna neprofitna organizacija Centar za razvoj obrazovanja "Vladimir Kudryavcev i Oljga Soboljeva", Izdavačka kuća 'Innovacii v obrazovanii" i Međunarodno metodičko vijeće o višejezičnoj i međukulturnoj komunikaciji, čiji su članovi iz 30 zemalja.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a podržali su je Istarska županija, Grad Pula, Turistička zajednice grada Pule i Arheološki muzej Istre uz pokrovitelje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter