"Sedam dana stvaranja" od nedjelje u Pazinu


Dvanaesto izdanje međunarodnog multimedijalnog festivala Sedam dana stvaranja započinje sutra i
potrajat će sve do subote 15. kolovoza. Sadržaj ovogodišnjeg festivala u znaku je lani otvorene petogodišnje teme "Apoteoza prostora mišljenja", a programske aktivnosti odvijaju se na dvije razine: kroz sedam dnevnih radionica s pedesetak polaznika, te s bogatim nizom večernjih programa otvorenih za javnost na raznim lokacijama u gradu. Festival zajedno organiziraju udruge Veliki Mali Čovjek iz Pazina i MIG iz Pule.

Tijekom dana svih sedam dana festivala polaznici će sudjelovati u radionici crtanja istarskog
pejzaža koju vodi Valter Černeka; zatim u radionici za kustose pod vodstvom Ivane Meštrov; radionici filmskog eksperimenta koju vode Lovro Čepelak i Zorko Sirotić iz Kinokluba Zagreb; radionici neverbalnog teatra i žongliranja koju vode Andrea Rašpolić, Aleksandar Đikić i Ana Fazekaš a tijekom koje će se raditi na uprizorenju priče o Frankensteinovu čudovištu; glazbenu radionicu vodit će Trevor Brown, dok će Neva Lukić i Josipa Bubaš voditi književnu i radionicu pokreta koja će se baviti odnosom između teksta, tijela i ambijenta.

Fotografsku će pak radionicu, o tradicionalnim tehnikama fotografiranja i razvijanja filmova, voditi Sven Stilinović. Večernji programi svakodnevno će se odvijati u pazinskom Kaštelu te u festivalskom klubu Bunker.

U nedjelju 9. kolovoza uz svečano otvorenje festivala najprije će u galeriji Društva likovnih stvaratelja biti otvorena izložba Andreja Zbašnika "Retrospektiva materijaliziranih vizija, a od 22 sata će se u Kaštelu održavati redom gastro-performans Darka Brajkovića "Kripto mytilus gastronomija", akustični jazz koncert Atom Quarteta iz Barcelone, te glazbeni performans "Dispoise goes Blonde - The beginning".


U ponedjeljak 10. kolovoza u 21.30 u Kaštelu Eugen Borkovsky muldimedijalno predstavlja 50. obljetnicu Grožnjana kao grada umjetnika, slijedi neoklasični koncert odnosno glazbeni performans Ensamble Driva, te nastavak glazbenog performansa "Dispoise goes Blonde-Live-Soul dancing".

U utorak 11. kolovoza večernji program započinje u 21 sat projekcijom novog filmskog uratka pazinske skupine Finalmente prodakšn, kratkog filma "Potok"; zatim Nikola Biliškov predstavlja zbornik o Ivanu Supeku, večer se nastavlja koncertom sastava Tribal veda iz Pariza, te završava glazbenim performansom obitelji Farkaš. U srijedu 12. kolovoza prvo će u Bunkeru Emil Jurcan u 20 sati održati predavanje o "istarskoj kući", zatim se u Kaštelu od 22 sata prikazuju filmovi iz produkcije Kinokluba Zagreb, pa slijedi glazbeni preformans "Henry".

U četvrtak 13. kolovoza večernja događanja započinju u 20 sati na Trgu slobode gdje će Pino J. Ivančić i Šandor Slacki izvesti performans "Hrbabyboom", slijedi u 21 sat u Kaštelu glazbeni performans Noela Šurana "Dalmaistra", pola sata kasnije Suzana Marjanić predstavlja svoju
knjigu "Kronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas", a večer završava audio-vizualno-tekstualnim performansom "Struktura zaborava".

U petak 14. kolovoza se od 20 sati u Kaštelu prikazuje selekcija eksperimentalnih i dokumentarnih filmova, nakon čega slijedi koncert iznenađenja. Završnog dana festivala, u subotu 15. kolovoza, pod nazivom "Upravo stvoreno", u Kaštelu će se od 20 sati predstaviti rezultati rada festivalskih radionica, i to izložbama, performansima, predstavama i koncertima. (D. ŠIŠOVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter