Sedam dana stvaranja: Igra identitetima

Tradicionalno ulično otvorenje festivala Sedam dana stvaranja pred pazinskom LG Galerijom (Davor ŠIŠOVIĆ)
Tradicionalno ulično otvorenje festivala Sedam dana stvaranja pred pazinskom LG Galerijom (Davor ŠIŠOVIĆ)

Vrlo kratkim formalnim otvorenjem, u kojem su se pozdravima publici obratili organizator David Belas, voditeljica pazinske LG Galerije Anita Pilat i pročelnica pazinskog gradskog Odjela za društvene djelatnosti Nevija Srdoč, u nedjelju navečer započeo je ovogodišnji festival Sedam dana stvaranja, a odmah zatim slijedili su programi prve festivalske večeri.

Na početku je otvorena izložba porečke umjetnice Dajane Jurman Osip "Ja sam ti". U prostorima pazinske LG Galerije ovdašnjeg Društva likovnih stvaratelja postavljeni su veliki formati kojima ova umjetnica prikazuje ljudska tijela, njihove dijelove, pa čak i samostalne organe poput srca ili kostura torza, u zagasitim tonovima i kompozicijama koje asociraju na otuđenost. Ove su slike Dajane Jurman Osip nastajale na osebujan i neobičan način: po cestama i putovima autorica bi sakupljala pregažene biljke, kod kuće ih skenirala, i printove nadoslikavala dajući izvornim materijalima drukčiji ali ipak asocijativno blizak novi kontekst.

Iz gradske Galerije festival je zatim preseljen u pazinski Kaštel, gdje je publiku dočekala poticajna interaktivna instalacija talijanskog umjetnika Alessandra Martinella "New forms of identity". Instalacija se sastojala od dvije stolice (na koje se moglo sjesti), dvije kamere i jednog ekrana, na koji se projicirala preklapajuća slika iz obje kamere odjednom. Posjetitelji su tako mogli sjesti svaki na svoju stolicu (publiku je ta instalacija jako zaintrigirala, a najčešće su ju isprobavali parovi), te ne samo promatrati zajedničku projekciju svog i partnerovog lica već i provocirati različite razine pretapanja ili dominacije između dva lica izmjenom gesta i grimasa, što je u potpunosti ispunjavalo umjetnikovu nakanu da publici ponudi "igru istraživanja identiteta u dvoje". U nastavku programa prikazan je kratki film porečkog autora Ivana Tripara "Ignotus", zanimljiv pokušaj montaže smirujućih prirodnih pejzaža sa sasvim odudarajućom žestokom glazbom. Prvi dan festivala Sedam dana stvaranja završen je koncertom grupe Barbari i zatim zabavom uz DJ Osobnu.

Narednih dana sudionici festivala stvarat će u cjelodnevnim kreativnim radionicama filmskog eksperimenta koju vode članovi Kinokluba Zagreb; keramičarskoj radionici koju vodi Henry Marić; fotografskoj radionici koju vodi Sven Stilinović; glazbenoj radionici pod vodstvom Trevora Browna; te kazališnoj radionici i radionici u kojoj se priprema festivalska monografija. Večernji će termini pak biti ispunjeni književnim, filmskim, likovnim, razgovornim i glazbenim programima te performansima, a zadnjeg dana festivala, u subotu 20. kolovoza, pod zajedničkim naslovom "Upravo stvoreno" predstavit će se rezultati rada svih festivalskih radionica. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter