Sedam dana metal maratona pohodilo 12.000 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće štovatelja metal glazbe pohodilo je nedavno slovenski Tolmin, gdje se održao jedanaesti po redu festival Metaldays. Ova manifestacija je prijašnjih godina nosila naziv Metalcamp, a organizatori, koji procjenjuju da je koncertna zbivanja ovog festivala posjetilo oko 12 tisuća ljudi, promijenili su naziv sukladno s "rastom" manifestacije - naime, broj izvođača se ove godine u odnosu na prethodne gotovo udvostručio, te je tako nastupilo devedesetak bendova iz cijelog svijeta.

Osim izuzetno atraktivnih glazbenih imena koja su nastupila na festivalu, velik broj posjetitelja privlači i odlična organizacija i produkcija festivala, kao i jedinstven ambijent uz rijeku Soču gdje je organizirano kampiranje.

Nastupi su se održavali na dvije pozornice, a među brojnim sastavima koji su nastupili teško je nekoga posebno izdvojiti. Ipak, najveću pažnju publike privukli su vidno raspoloženi Megadeth na čelu s Daveom Mustaineom, koji su predstavili niz već dobro znanih uspješnica, a koncertni nastup završili svojom najpoznatijom pjesmom "Symphony of Destruction". Velikane metala publika je pak pozvala na bis, te su oni slovensku publiku pozdravili izvedbom još dvije skladbe - "Peace Sells" i "Holy Wars... The Punishment Due". Valja istaknuti i odlične Amorphis kao i My Dying Bride, a fanovima je nastup u Tolminu bio zadnja prilika na vide Tiamat u koncertnom izdanju, zbog odlaska iz benda pjevača i gitariste Johana Edlunda. Zbog zdravstvenih problema pjevača kojemu je pukao glas, Volbeat su uspjeli odsvirati svega tri pjesme.

Žestoka paljba odlične glazbe danima je servirana brojnoj publici na Metaldaysima, a valja još izdvojiti i odlične nastupe grupa Riot, Prong, Obituary, Satyricon, Vader, Sabatona s neizostavnom pirotehnikom i mnogih drugih.

Makar su, kao i mnoge manifestacije u ovom razdoblju, i Metaldays zadesili kišni dani, to nimalo nije omelo publiku kao ni bendove da uživaju na ovom odlično organiziranom festivalu. A kad je o organizaciji riječ, ovdje se zaista mislilo na sve - pa je tako u gastro ponudi bilo i menija bez glutena, kao i meksička i indijska hrana, te bogata ponuda voća i smoothieja. S obzirom da se velika pažnja posvećuje detaljima i kvaliteta organizacije je na svjetskom nivou, ne čudi što je ovogodišnji Metaldays rasprodan do zadnje ulaznice, a već su krenule u prodaju i ulaznice za sljedeću godinu. (T. MARAS)


Podijeli: Facebook Twiter