Second hand shopovi više nisu bauk


Statistika kaže da prosječna žena u svom ormaru skriva čak 39 pari cipela i na to potroši pravo malo bogatstvo. Koliko bi ih tek imala kada bi cipele odlučila kupovati u second hand trgovinama u kojima koštaju tek 20 kuna?!

Second hand shopovi u svijetu su jako popularni i sve više postaju dio urbane gradske kulture. I dok su Puljani, ne tako davno, prema ovoj vrsti dućana bili jako skeptični, situacija se danas polako mijenja - dio je učinila kriza, a dio svijest ljudi da je odjeća potrošna roba i da na nju ne treba trošiti previše, posebice kada su u pitanju djeca koja je u nekoliko mjeseci prerastu. Želite li stilsku injekciju a da ne ispraznite novčanik?

No, krenimo redom, led je prije tri godine u Puli probila Nizozemka Sascha Thyssen koja je preko puta Fine u pariško plavom secesijskom zdanju u središtu grada otvorila prvi dućan s rabljenom robom. U međuvremenu su otvorena još dva - i to u neposrednoj blizini.

Njen smo dućan, prikladnog imena Retro, prvi posjetili. Hlače već od 50 kuna (ima i skupljih dizajnerskih), majice od 30 do 60, haljine od 50 do 80 te dječja roba od pet do 30 kuna - tek je dio ponude prvog pulskog second hand shopa Retro. U razgovoru sa simpatičnom prodavačicom Aleksandrom Geršić, uz napomenu da velika pošiljka robe stiže početkom srpnja, doznajemo da je klijentela ovog dućana doista šarolika.

Čini se da ulica diktira cijenu robe, pa tako i one rabljene. U drugom dućanu, bez naziva, malom i jednostavnom, vrlo urednom i s tek nekoliko štendera prodavačica Ivana kaže nam da su otvoreni oko godinu dana te da su zadovoljni radom. Većina robe kod njih košta od 20 do 30 kuna, iznimka su zimske jakne koje su skuplje i koštaju oko 40, 50 kuna. Osim odjeće ovdje se nudi i rabljena posteljina, ručnici… Sve, veli nam, dolazi izvana i prije stavljanja u prodaju pere se, tako da je roba čista i uredna.

Treći shop "Cheap and Chic" - treća sreća. Najveći izbor i najpovoljnije cijene, a vlasnik Vlado Šterpin kaže da je otvoren godinu i pol dana. Sva se roba, veli nam, prodaje po cijeni od samo 20 kuna! Cipele inače koštaju 30 kuna, no za našeg su obilaska bile 30 posto snižene - dakle 21 kunu. Robu nabavlja u Njemačkoj, a sada je u pregovorima za robu iz Belgije. Stilski ima najraznolikiju ponudu, pa će dobar znalac upecati i neki vintage. (Napisale i snimile B. PETROVIĆ i L. BAGAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter