Šećerne kvote: Hoće li Jakovina proći kao Linić?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ponovno je, u prvoj polovici travnja, odredio proizvodne kvote za domaće proizvođače šećera, no opet ih je među trima proizvođačima – županjskom Sladoranom, virovitičkim Virom i Tvornicom šećera Osijek – raspodijelio onako kako je to Upravni sud u Osijeku u ožujku proglasio nezakonitim!

Svrha proizvodnih kvota je ograničavanje proizvodnje šećera na ono što nam je odobrila Europska komisija. U slučaju tržišne 2013/2014. godine riječ je o ukupno 192,8 tisuća tona šećera.
Kozmetičke izmjene

Nakon što je ministar u studenom 2012. godine donio svoje prvo rješenje o dodjeli proizvodnih kvota, k tome i sa zakašnjenjem od tri mjeseca, županijska Sladorana i virovitički Viro u prosincu su podnijeli tužbu Upravnom sudu u Osijeku, nezadovoljni dodijeljenim, premalim kvotama, svoju štetu procjenjujući na oko 97,5 milijuna kuna.

Sud je u ožujku ove godine Jakovinino rješenje poništio, da bi ministar 11. travnja donio novo, sa tek »kozmetičkim« izmjenama. Sladorani je opet dodijelio proizvodnu kvotu od 67,5 tona, odnosno 35 posto od ukupne nacionalne kvote, jednako toliko Tvornici šećera Osijek, a Viru kvotu od 57,8 tona, odnosno 30 posto. U odnosu na poništeno rješenje na sudu u Osijeku, Sladorani je dao 0,9 više, Viru 0,7 posto manje, a Tvornici šećera Osijek kvotu smanjio za 0,2 posto. Time će ona i dalje imati pravo na 35 posto nacionalne proizvodne kvote, jednako koliko i Sladorana, koja je zbog ovakvog rješenja prvi put uložila tužbu.

Ministarstvo Tihomira Jakovine, što mu zamjeraju u šećeranama, nije reagiralo na zahtjev Mađarske Europskoj komisiji da za 30.000 tona povećaju proizvodnju izoglukoze, zamjene za šećer u proizvodnji napitaka. Kako se tom zahtjevu Hrvatska nije usprotivila, tih 30.000 tona izoglukoze, koja se, puno jeftinije, proizvodi iz kukuruza, završavaju u Hrvatskoj u proizvodnji napitaka, a čine prosječnu polovicu proizvodnje jedne šećerane.

Glavni kriterij u dodjeli kvota ministru Jakovini je proizvodnja šećera od 2004. do 2008. godine, od domaće, ali i uvezene šećerne repe, makar bi, na što ga je upozoravao i smijenjeni Slavko Linić, proizvodnja iz domaće sirovine trebala biti jedini kriterij za dodjelu kvota.
Bez komentara

Od 2002. do 2011. godine upravo je Sladorana najviše šećera, ukupno 637,5 tona, proizvela iz domaće šećerne repe, Tvornica šećera Osijek 127 tisuća tona manje od Sladorane, a Viro ukupno 505,8 tisuća tona, odnosno niti pet tisuća tona manje od tvornice šećera Osijek. Ipak, Sladorana, za koju se u rješenju dodatno navodi i to da od sve tri šećerane zapošljava najveći broj radnika, dobila je ponovno istu kvotu kao i tvornica šećera Osijek, a Viro čak pet posto manje od Osijeka.

Ministar Jakovina nikakvih dodatnih komentara na dodjelu kvota jučer nije imao, već je iz njegovog ministarstva samo poručeno kako je sve rekao u ožujku, nakon što se doznalo za presudu u Osijeku. Tada je najavio da će njegovo novo rješenje biti isto, ili vrlo slično poništenome, što se i dogodilo.

Iz Vlade jučer nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje jesu li se »dotakli« najnovijeg poteza ministra Jakovine, i njegovog mogućeg pogodovanja jednom proizvođaču šećera. »Svatko tko bude štitio nepravilnosti, odgovarat će«, najavio je u četvrtak premijer Zoran Milanović, a hoće li preispitati i Jakovinino rješenje o dodjeli kvota, koje je sud ranije proglasio nezakonitim, ostaje upitno.

Hoće li Željko Zadro, vlasnik Sladorane i Vira, ponovno podnijeti tužbu protiv novog Jakovininog rješenja, od njega jučer nismo uspjeli doznati jer se nije javljao na telefon. Poznato je, međutim, da je u tijeku i USKOK-ova istraga zbog Zadrine druge, kaznene prijave. Zadro je prije više od godinu dana podnio kaznenu prijavu zbog Jakovininog rješenja iz rujna 2012., kojim je tvornica šećera Osijek, u vlasništvu Marka Pipunića, dobila 45 posto od ukupnih 180 tisuća tona izvoznih kvota šećera, a Sladorana i Viro zajedno preostalih 55 posto. Time se Tvornici šećera Osijek, smatraju u Sladorani i Viru, iz Ministarstva također pogodovalo, a njih pak oštetilo za oko 115 milijuna kuna. (Bojana Mrvoš Pavić / Novi list)  


Podijeli: Facebook Twiter