Šećerna bolest sve češća među mladima

U javnim akcijama otkrivaju se i novooboljeli (N. LAZAREVIĆ)
U javnim akcijama otkrivaju se i novooboljeli (N. LAZAREVIĆ)

Pulski svjetleći divovi nakratko su zasjali u plavoj boji. Bila je to inicijativa pulske podružnice Dijabetičke udruge Istarske županije, čime se grad Pula pridružio stotinama gradova diljem svijeta koji su 14. studenog isticanjem plave boje obilježili Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Ova bolest, koju se s razlogom naziva tihim ubojicom modernog doba, posljednjih godina zahvaća sve veći broj ljudi, a posebno je očiti porast zabilježen među mladima i djecom školske dobi.

- Budući da već godinama provodimo akcije mjerenja šećera u krvi na javnim mjestima, u suradnji s Centrom za dijabetes pulske Opće bolnice, jako čest otkrivamo povišene razine šećera kod građana koji niti ne slute da nešto nije u redu s njihovim organizmom. Čak i sa dosta visokim šećerom u krvi, moram priznati, pa im preporučujemo da se jave obiteljskom liječniku koji će ih dalje uputiti specijalisti.

Nažalost, u zadnje vrijeme, također kroz naše akcije u školama, to isto otkrivamo i među sve mlađom populacijom, rekao je Milan Jovanović, potpredsjednik Dijabetičke udruge Istarske županije iz Pule.

Jedan od glavnih "krivaca" za ovakvo stanje je današnji sjedilački način života, ističe Jovanović, uz često i prekomjerno konzumiranje nezdrave hrane. Ukoliko se tome pridoda i genetski faktor, može se reći da je samo pitanje trenutka kada će se dijabetes pojaviti.

Najčešći znakovi koji mogu upućivati na to da naša gušterača više ne radi kako bi trebala su povećani ili konstantni umor i opća malaksalost, učestalo mokrenje i povećana žeđ i glad, pojačano znojenje, mršavljenje i zamućeni vid. Kod zdrave osobe normalna razina šećera u krvi je od 4,5 do 6,8 mmol/l, a dva sata nakon jela ne bi smjela preći razinu od 8 jedinica. Ako se ignoriraju simptomi i preporuke liječnika, pa bolest uzme maha, dolazi do oštećenja živčanog i krvožilnog sustava te vida, gubljenja osjeta u rukama i nogama, do pojave infarkta i moždanog udara, a u krajnjim slučajevima dolazi i do gangrene. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter