Šebalj lovi devetu pobjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Međunarodni "18. Rally Poreč 2017." kojim će dana si sutra na području Istre završiti ovogodišnja rally sezona okupit će 53   posade iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Mađarske i Tajvana. Rezultati se boduju za Prvenstvo Hrvatske u kojem nastupa 29 posada iz 16 klubova. Organizaciju potpisuju Autoklub "Poreč motorsport" i suorganizator AK Skok racing iz Brtonigle, sve pod pokroviteljstvom Grada Poreča.

Sudionike očekuje dvodnevno nadmetanje s tradicionalnim početkom u petak poslijepodne na "kružnom" brzincu u Taru, uz samo more, nakon čega slijede dva noćna "prologa" na improviziranoj stazi Gradskog parkirališta u centru Poreča.

Subotnji dan objedinjava devet brzinskih ispita na lokacijama Tinjan, Kanfanar, Mugeba i Žbandaj, od kojih se svaki vozi po dva, a Tinjan čak tri puta. Koncept rallya ukupne duljine 277,34 km u cijelosti je smješten na širem području Poreča i Kanfanara. Na 12 brzinskih ispita otpada ukupno 90,79 km.

Na Žatiki, gdje je Servisno parkiralište, ljubitelji sportskih automobila moći će uoči, a potom u pauzama ili na samim dionicama duž brzinaca uživati u atraktivnim automobilima. Najviše se očekuje od istinskog favorita ovog natjecanja Zagrepčanina Juraja Šebalja, člana AKK Sveta Nedelja, koji je do sada nastup na porečkom rallyu zaključio osam puta pobjedom. Prvi puta 2004. godine u Subaru Imprezi WRX Sti, a posljednje četiri u Mitsubishi Lanceru EVO IX. Ove godine uz mladog suvozača Karla Goluba stiže u prestižnom "Hyundai i20" R5, a za razliku od prethodnih godina niti je osigurao novi naslov državnog prvaka, niti mogućom pobjedom može ugroziti već sigurnu titulu Mađaru Krisztianu Hidegu (AK Delta Sport). Stoga u pohod na devetu pobjedu ulazi neopterećen, što može garantirati izvrsne vožnje i ove godine prvu pobjedu u automobilu kojim slijedeće sezone ponovo napada naslov državnog prvaka. Uz njega u još jednom automobilu R5 "Peugeot 208" stiže i talijanska posada Andrea Basso i Matteo Gambasin. U završnici državnog prvenstva postoji još nekoliko otvorenih pitanja pozicija za postolja u klasama, ali i za treće mjesto generalke na koje pikiraju Ivica Siladić (Opel Adam R2) i Janos Szilagyi (Mitsubishi Lancer Evo IX), obojica članovi zagrebačkog Autokluba Delta Sport, već sigurnog ekipnog prvaka.

Boje tri istarska kluba brani pet posada. Dvije porečkog Autokluba "D.T.": Toni Malinarich-Nenad Hrvatin (Renault Clio Sport), te David i Karlo Pelicar (Peugeot 106), dok za AK Buzet Autosport nastupaju Denis Močibob i Duško Banjeglav za upravljačem "Seat Ibize Cupra", te Manuel Kodelja još uvijek u potrazi za suvozačem u "Citroenu C2 R2", dok će dobar rezultat na „domaćem“ terenu pokušati ostvariti posada pazinskog Istra racing teama Sandi Jugovac i Dorian Milanović u Peugeotu 106.

Okupljanje sudionika je već danas od 7 sati na verifikaciji i tehničkom prijemu što će potrajati do 10,25 sati na Parkiralištu Žatika. Od 12,30 do 14,30 sati predviđen je neobavezni "Shakedown" na dionici BI Tar na kojem posade ispituju svoja vozila uoči starta u 15,15 sati s Gradskog parkirališta. Tarski brzinac starta pola sata kasnije, u 15.43, a prvi od dva prologa – gradska brzinca u 19,16 sati na velikom centralnom Gradskom parkiralištu u srcu Poreča. Subotnje jutro nastavlja se od 8 sati, a pobjednici stižu na ciljnu rampu u 18,30 sati na Gradsko parkiralište. Prometnice na kojima se odvijaju brzinski ispiti biti će u određeno vrijeme zatvorene za javni promet, a više se informacija može pronaći na službenoj web adresi organizatora www.rally-poreč.eu.

(Miroslav KRPAN)                                                                                                       


Podijeli: Facebook Twiter