Seal prvi put u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu svoje turneje "The Commitment Tour 2011.", u utorak prvi put u Puli, i to u Areni, gostuje glazbenik Seal, Londonac brazilsko-nigerijskih korijena. Koncert pocinje u 21 sat, a Seal ce na njemu predstaviti zadnji album "Commitment", uz starije hitove.

Puno ime ovog soul, pop i r'n'b glazbenika je Seal Henry Olusegun Olumide Adelo Samuel, a Olusegun znaci "Bog je pobjedonosan". Njegova je životna prica vrlo zanimljiva. Diplomirao je arhitekturu, nakon cega se bavio raznim poslovima u Londonu, izmedu ostalog radio je kao elektroinženjer te je dizajnirao kožnu odjecu. Nakon nekog vremena poceo je pjevati u klubovima i barovima. Mijenjajuci bendove proputovao je Aziju, od Japana do Indije. Nakon povratka u Englesku upoznao je house i techno producenta Adamskog te se 1990. pojavio kao pjevac na njegovoj pjesmi "Killer", koju je kasnije uspješno obradio George Michael.

Godinu dana kasnije objavio je prvi album koji je producirao cijenjeni Trevor Horn, a vec je prvi singl postao veliki hit. Bila je to pjesma "Crazy", koja se i danas cesto emitira na radiovalovima, a iznimno uspješna bila je i pjesma "Future love paradise" s tog debija.

Tri godine trebalo mu je da dovrši iduci album, koji je, kao i prvi, jednostavno nazvan "Seal", a s kojih su se izdvojile "Prayer for the dying" i megauspješna balada "Kiss from a rose", koja je iskorištena i za soundtrack filma "Batman zauvijek". Kada se radi o kasnijim albumima i pjesmama, pamtimo ga po skladbama kao što su "Amazing", "Human's being" ili obradi "Fly like an eagle" Stevea Millera.

Prošle godine objavio je i sedmi regularni album "Commitment" na kojem je snimio 11 pjesama. Kao prvi singl odabrana je pjesma "Secret", nakon cega je objavljen i "Weight of my mistakes", a za album ga je inspirirala njegova supruga Heidi Klum, kojom se oženio u svibnju 2005. godine.

Seal je u karijeri osvojio tri Grammyja, a u kolekciji ima i MTV te Brit nagrade, a Allmusic.com proglasio ga je najpopularnijim britanskim soul pjevacem devedesetih. (M. RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter