Sex Mob - Voglio una tromba!

Grupa Sex Mob, predvođena legendarnim Stevenom Berensteinom nastupala je sinoć u HP Clubu hotela Pula
Grupa Sex Mob, predvođena legendarnim Stevenom Berensteinom nastupala je sinoć u HP Clubu hotela Pula

Grupa Sex Mob, predvođena legendarnim Stevenom Berensteinom nastupala je sinoć u HP Clubu hotela Pula u sklopu Jazzbine. Bernstein i ekipa u Puli su promovirali novi album "Cinema, Circus & Spaghetti - Sex Mob Plays Fellini - The Music of Nino Rota" u sklopu velike evropske turneje, a publika u HP Clubu mogla je uživati u dvostrukom setu filmski inspirirane glazbe koju je Sex Mob raščlanio na brojne jazz izraze.

Glazbena večer u znaku Rote i Fellinija počela je nezaobilaznom temom iz "Amarcorda" i to tiho i nježno zahvaljujući domišljatosti i vještini udaraljkaša i bubnjara Kennyja Wollesena koji je svojim zvučnim eksperimentima utro put basistu Tonyju Scherru.

Nakon što je poznatu melodiju Bernstein odsvirao na svojoj posebnoj trubi s cugom više nije bilo dvojbi da se radi o "Amarcordu", a nakon što je to potvrdio i Briggan Krauss na svom alt saksofonu kompozicija je krenula sa svojim putovanjem kroz razne ritmove, prekide, citate iz drugih pjesama i trenutke inspirirane i šaljive improvizacije.

Sve je završilo majstorskim povlačenjem svih melodijskih i ritmičkih niti i ponavljanjem, u gotovo sanjivom tonu, glavne melodijske linije.

Uvodna numera bila je zapravo uzorak onoga što je publika mogla slušati cijelu večer. Bernstein i ekipa su materijalu Nina Rote iz najpoznatijih Fellinijih filmova pristupili s jednakim dozama strahopoštovanja i kreativne slobode – vjerni filmskoj prirodi materijala stvorili su svoju glazbenu naraciju u kojoj su trenutke melodičnog mira i spokoja prekidali eksperimentalnom, gotovo hard core škripom i bukom, funky ritmovima i iznenadnim intuicijama i igrarijama.

Sinoćni koncert Sex Moba uvelike se razlikovao od njihovog zadnjeg nastupa u Puli iz 2009. godine gdje je naglasak bio na ležernoj zabavi. Ovaj nam je put Bernstein servirao dugu glazbenu priču čiji je razvoj radnje često izmišljao na licu mjesta. Osim što piše aranžmane za obrađene numere Bernstein uspijeva skladati i uživo pa je bilo gotovo neprocjenjivo vidjeti kako podizanjem obrva ili kažiprsta govori kolegama što i kako da sviraju.

Opuštenost, uigranost, konstantna potraga za novim zvučnim kombinacijama i potpuna predanost improvizaciji glavne su odlike Sex Moba – jazz benda koji već 17 godina na ozbiljno šaljiv način pretvara nemoguće u moguće.

Publika je u HP Clubu bila oduševljena s koncertom i zahvalna Bernsteinu i ekipi na utrošenoj kreativnoj energiji pa je sinoćni koncert bio i najbolja rođendanska fešta za 19 godina Jazzbine. (Boris VINCEK; Snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter