SDSS traži mjesto u Milanovićevoj Vladi?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Saboru će se danas sastati osmero zastupnika nacionalnih manjina kako bi raspravljali o tome hoće li svojim potpisima podržati nekog od kandidata za mandatara za sastavljanje nove Vlade. U koaliciji Hrvatska raste kao gotovu stvar uzimaju da će svi oni biti za Zorana Milanovića, potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić u petak je izjavio da imaju potpise trojice zastupnika SDSS-a, ali nitko od osmero predstavnika nacionalnih manjina dosad još nije potpisao za sadašnjeg premijera. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio nam je da će odluku, kakva god ona bila, donijeti danas.

Dok to ne učine i u Domoljubnoj koaliciji nadaju se da bi netko od njih mogao potpis dati Tomislavu Karamarku. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor najavio je prije nekoliko dana »ugodna iznenađenja« u vezi s potpisima za Karamarka. Kasnije se doznalo da je mislio na zastupnike SDSS-a, a tjednik Telegram u subotu je na naslovnici objavio da srpski premijer Aleksandar Vučić traži od Pupovca da podrži HDZ, budući da je on u izbornoj noći Karamarku već čestitao na pobjedi.

Negiranje pritisaka

Pupovac, međutim, demantira da se nalazi pod pritiskom iz Beograda.

– Nema toga. To nije način komunikacije i djelovanja SDSS-a, rekao nam je Pupovac.

SDSS je dobro surađivao s HDZ-om u vrijeme kad su ga vodili Ivo Sanader i Jadranka Kosor, u Vladi nakon izbora 2007. godine njihov Slobodan Uzelac bio je potpredsjednik. No, Karamarko je u proljeće 2012., u kampanji za šefa stranke, ustvrdio da je ta koalicija sa SDSS-om bila »ponižavajuća za HDZ«. To su mu Pupovac i stranačke kolege jako zamjerili, premda je Karamarko kao ministar unutarnjih poslova imao vrlo dobre odnose s ljudima iz SDSS-a.

U prošlom sazivu Sabora, SDSS je bio dio parlamentarne većine koju je okupio Milanović, a temeljem toga Pupovac je bio na čelu reprezentativnog Odbora za vanjsku politiku. Na izborima prije tjedan dana SDSS je u devetoj jedinici imao zajedničku listu sa SDP-om i to također sugerira da su puno bliži koaliciji Hrvatska raste. Neslužbeno se može doznati da je prošli tjedan Milanović razgovarao i s Pupovcem i s predsjednikom SDSS-a Vojislavom Stanimirovićem i da su mu oni navodno obećali potporu.

Neizvjesni bandićevci

Nagađa se i da će SDSS u slučaju konačnog dogovora tražiti za sebe jedno ministarsko mjesto. Što se tiče ostalih zastupnika nacionalnih manjina, oni su uglavnom članovi HNS-a i SDP-a, a Furio Radin je tradicionalno blizak IDS-u, koji se već pridružio Milanoviću. Stoga je mala vjerojatnost da će neki manjinski zastupnik dati svoj potpis za Karamarka kao mandatara za sastavljanje Vlade, ali možda neće biti baš svi skloni da odmah podrže Milanovića, kako bi on i s njihovim potpisima mogao ići na konzultacije s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Ali, u SDP-u su uvjereni da će današnja odluka zastupnika nacionalnih manjina biti da svi potpisuju za Milanovića. Tako bi on došao do brojke 68, koalicija Hrvatska raste, plus IDS, manjinci i Radimir Čačić, a još je neizvjesno hoće li mu i Milan Bandić priskočiti sa svoja dva potpisa. (D. CIGLENEČKI)


Podijeli: Facebook Twiter