SDP želi saborsko povjerenstvo o Đurekoviću

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slučaj ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića neće se moći riješiti ako se ne promijeni Ustav i ne ukine zastara za teška ubojstva, izjavio je danas premijer Zoran Milanović te potvrdio da će SDP u Hrvatskom saboru predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o tom slučaju.

Izmjenama Ustava, rekao je predsjednik Vlade jutros u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada", predložit će ukidanje zastare za sva teška ubojstva, čime bi se obuhvatila i politička ubojstva, a na čelu saborskog istražnog povjerenstva bio bi čelnik oporbe, odnosno HDZ-a Tomislav Karamarko. Pred tim bi se povjerenstvom, rekao je Milanović, među inima, trebao naći i Josip Perković.

Perković je nekadašnji čelnik bivše jugoslavenske tajne službe, a poslije i hrvatskih tajnih službi, čije izručenje traži Njemačka koja ga tereti za ubojstvo Đurekovića 1983. godine. Hrvatska je izmjenama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU ograničila primjenu europskog uhidbenog naloga na kaznena djela počinjena poslije kolovoza 2002., a Europska komisija zbog tih je izmjena prozvala Hrvatsku. 

Što se tiče Perkovića, premijer drži da će on morati izaći pred neko pravosudno tijelo - hrvatsko državno odvjetništvo, ako se ukine zastara, ili njemačko. Ako je istina sve ono što se govori, dodao je, riječ je o kaznenom djelu koje su planirali i počinili Hrvati, žrtva je Hrvat, a mjesto egzekucije je Njemačka, a mogla je biti i Austrija ili neka treća država. 

Milanović je ponovio kao je glavni i jedini razlog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga opasnost da se hrvatskim državljanima sudi za kaznena djela ratnih zločina iz vremena Domovinskog rata po principu univerzalne jurisdikcije na bilo kojem sudu u Europi. Pritom je podsjetio na to da je protiv Pinocheta podizana optužnica u Madridu za zločine u Čileu, a protiv bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona u Bruxellesu. 

U tijeku je, kako je rekao, prijelazno razdoblje i Hrvatska je u konzultacijama s EK. "Moramo se naučiti da smo članica EU, da imamo svoja prava, da se države tamo trebaju tretirati ravnopravno i da je EU utemeljena na načelu jednakosti država pred ugovorima i aktima EU", rekao je Milanović te ustvrdio kako je sustav uhidbenog naloga potpuno neusklađen s tim temeljnim načelom. "Ne možemo biti kmetovi prema van, a razbojnici doma. To tak ne ide", zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter