SDP želi ostavku Rohatinskog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oporbena Kukuriku koalicija podijeljena je oko toga treba li guverner HNB-a Željko Rohatinski podnijeti ostavku ako se zaista odluci politicki aktivirati i ukljuciti u predizbornu kampanju. Naime, visoki izvor u vrhu SDP-a s kojim smo razgovarali rekao je da bi guverner Rohatinski svakako trebao podnijeti ostavku nakon što je najavio mogucnost ulaska u politicku utakmicu te dodao da su u SDP-u razocarani njegovim ponašanjem.

- Izjavom koja ostavlja mogucnost da se on kandidira na izborima on je de facto ušao u kampanju. Guverner HNB-a, nezavisne i nepoliticke institucije, ne bi smio na ovaj nacin ulaziti u kampanju. Trebao bi prvo dati ostavku pa onda uci u kampanju. On u kampanji ne bi smio biti kao predsjednik HNB-a rekao je izvor našeg lista iz vrha SDP-a. Dodao je i da u SDP-u potpuno neprihvatljivim smatraju nacin na koji je provedena prodaja tvrtke guvernerove supruge Agrokoru koji je u vlasništvu Ivice Todorica.

S druge strane, u najjacem SDP-ovom koalicijskom partneru HNS-u nisu se u petak željeli ocitovati o ovom pitanju. Glasnogovornik te stranke Igor Kolman tek je kratko rekao da "HNS u ovom trenutku ne bi to komentirao". Medutim, potpuno suprotno stajalište o guvernerovom politickom angažmanu imaju u trecoj stranci Kukuriku koalicije - HSU-u.

- Guverner se ima pravo kandidirati na izborima i istovremeno ostati na celnoj poziciji u HNB-u. Jedino bi u slucaju da uspije osvojiti saborski mandat morao odluciti hoce li ostati guverner HNB-a ili ce biti saborski zastupnik jer se radi o nespojivim dužnostima, rekao je Hrelja.

Predsjednik Hrvatskih laburista - stranke rada, Dragutin Lesar, izjavio je da bi "s moralnog aspekta pa i moguceg sukoba interesa bilo nužno potrebno da guverner Rohatinski podnese ostavku ako se zaista namjerava politicki aktivirati". S njim se slaže i predsjednik HSP-a Daniel Srb koji smatra da ako se Rohatinski želi kandidirati, to nikako ne smije biti iz pozicije guvernera HNB-a.

- On je za vrijeme svog mandata bio od koristi najviše stranim bankama i njegova je politika pridonijela porastu zaduženosti države. A bio je i u svojevrsnom, iako ne i u formalnom sukobu interesa, rekao je Srb. (Z. CRNCEC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter