SDP želi hitno mijenjati Zakon o referendumu

Može li se izmjenom zakona zaštiti ravnopravnost istospolnih zajednica?
Može li se izmjenom zakona zaštiti ravnopravnost istospolnih zajednica?

U SDP-u grozničavo traže način kako bi onemogućili referendum inicijative "U ime obitelji", kojim bi se, smatraju, zadiralo u temeljna ljudska prava. Zadnja je ideja da se to učini izmjenom Zakona o referendumu.

Prvo se razmišljalo o promjeni Ustava i unošenju u njega odredbe da se referendum ne može raspisivati o nekim pravima i slobodama definiranim člankom 3. No, nakon što je postalo jasno da HDZ i HDSSB neće podržati ustavne promjene kojima bi se spriječio referendum kojim se brak želi regulirati u Ustavu kao zajednica muškarca i žene, a bez njihovih zastupnika nema dvotrećinske većine, počelo se razmatrati mogućnost da se to učini zakonom.

Podloga bi pritom bio članak 87. Ustava kojim se propisuje da će "Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom", ako to zatraži deset posto od ukupnog broja hrvatskih birača.

U SDP-u to tumače tako da bi se u Zakonu o referendumu moglo odrediti o kojim se to pitanjima ne može raspisati referendum. Za te zakonske izmjene, naravno, nije nužna podrška dvije trećine zastupnika i tehnički se mogu razmjerno brzo provesti. Zato je moguće da takav prijedlog vrlo skoro dođe na Vladu.

No, Robert Podolnjak, profesor na katedri za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta, ističe da je nedopustivo zakonom ograničavati neke odredbe Ustava, u kojem trenutačno nisu ugrađene nikakve prepreke da se referendum raspiše o bilo čemu.

- To bi bilo protuustavno, a pogotovo ako bi parlamentarna većina htjela te zakonske promjene primijeniti već na referendumsku inicijativu koja je u tijeku. O tome bi se sigurno očitovao Ustavni sud, rekao nam je Podolnjak.

Ali, u SDP-u i Kukuriku koaliciji spremni su izgleda i na takav razvoj događaja.

- Činjenica je da bi dvojbeno bilo kad bismo sada mijenjali Zakon o referendumu i temeljem toga spriječili referendum za koji su prikupljani potpisi. Ali, smatramo da su ljudska prava i slobode red vrijednosti viši nego referendum.

Kako bismo mi mogli dozvoliti da se u Ustav stavi da je brak isključivo zajednica muškarca i žene? Neka se izjašnjava i Ustavni sud, no vjerojatno će se sve na koncu rasplesti na idućim parlamentarnim izborima, za dvije i pol godine, kad će građani odlučiti tko je u pravu, kazao nam je visoki dužnosnik Kukuriku koalicije. (D. CIGLENEČKI/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter