SDP: Zbog kružnog toka smjene, a rivom dvosmjerno

Peđa Grbin i Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)
Peđa Grbin i Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)

Gradska je vlast odgovorna za nepoštivanje roka izgradnje rotora u Šijani, zbog čega bi odgovorne trebalo smijeniti, dok bi riva, na kojoj je prometna signalizacija zbunjujuća, trebala biti dvosmjerna. To smatra većina Puljana koje je u svojoj anketi propitivao gradski SDP. Rezultate ankete, u kojoj je sudjelovalo 237 ispitanika, na današnjoj je konferenciji za novinare prezentirao povjerenik pulskog SDP-a Danijel Ferić.

Iako gradska vlast zapravo nije investitor projekta šijanskog rotora, odgovornost za kašnjenje radova joj pripisuju 142 ispitanika, ili 60 posto, kaže Ferić. Tek 22 posto smatra odgovornim Hrvatske ceste, sedam posto i Grad i HC, dok je za 11 posto anketiranih odgovoran netko treći. Ferić je rezultate dopunio riječima da građani općenito zamjeraju što se radovi tempiraju da budu završeni prije izbora, što se u slučaju rotora u Šijani pokazalo promašenim jer su rokovi dobrano probijeni. Za smjenu odgovornih osoba glasalo je 76 posto ispitanika.

Na pitanje smetaju li im neregularnosti u prometovanju rivom, kao što je kretanje pješaka prometnicom ili zbunjujuće krivudave linije na pješačkim prijelazima, 82 posto ispitanika u SDP-ovoj anketi odgovorilo je potvrdno, 11 posto niječno, dok sedam posto nije primijetilo ništa neobično.

- Za rivu smo zatražili mišljenje Zavoda za prometnu signalizaciju, koji su bili začuđeni krivudavim linijama u blizini pješačkih prijelaza. Jedini njihov komentar je da bi to moglo prerasti u turističku atrakciju, kaže Ferić.

SDP-ov šlag na kraju bilo je pitanje treba li promet na rivi biti dvosmjeran ili jednosmjeran. Za dvosmjernost je 84,4 posto ispitanika. Zbog toge će, ističe Ferić, SDP ponoviti prijedlog gradonačelniku Borisu Miletiću da još jednom razmisli o prometnom rješenju koje je sada na snazi.

- Lani je svega 34. učenika imalo pravo na pomoć pri nabavci udžbenika, za što je Grad utrošio 35 tisuća kuna. Umag, koji ima znatno manji proračun, izdvaja šest puta više sredstava za tu namjenu. Analiza lanjskog proračuna govori da je za usluge promidžbe i informiranja Grad izdvojio milijun i 93 tisuće kuna, a za sponzorstva 422 tisuće. Radi se o oko milijun i pol kuna za nešto što mislim da ne bi trebalo biti prioritet. Stoga je naš prijedlog da se smanje izdaci za sponzorstva te u potpunosti ukine plaćanje savjetovanja u odnosima s javnošću, zaključuje Ferić. (B. ŽIŽOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter