SDP: Ubijamo se od posla, a rasta nema

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Visoki dužnosnici SDP-a koji su se danas okupili na radnom druženju u Tuheljskim Toplicama suglasni su u svojim izjavama u tome da tijekom protekle dvije godine nije napravljeno dovoljno na gospodarskoj slici Hrvatske, da je za to krivo i 'nasljeđe' i gospodarska kriza, da se moglo i brže i više, ali optimistički vjeruju da će se tijekom iduće dvije godine, do kraja mandata ove Vlade to promijeniti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je novinarima kako tijekom protekle dvije godine nije postignuto ono što je SDP želio dodavši međutim kako je Vlada na dobrom putu.

"Nismo postigli ono što smo željeli, ali moja je ocjena da smo na dobrom putu, da smo napravili dobre pripreme, promjene u temeljima politike i hrvatskog gospodarstva i nadam se da će druga polovica mandata pokazati rezultate", rekao je Leko novinarima tijekom radnog sastanka SDP-a u Tuheljskim Toplicama.

Upitan jesu li neki pomaci mogli biti učinjeni brže, Leko je kazao kako je to već potvrdio i sam predsjednik njegove stranke i premijer Zoran Milanović.

"Kad Vlada koja kreira politiku kaže da se moglo brže - nemam tu što dodati", zaključio je.

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina izostanak gospodarskog rasta pravda "složenim vremenima".

- Ne možemo biti zadovoljni rezultatima, ali evidentno je da se ubijamo na ovom poslu i da izmišljamo nove modele i pišemo nove programe, rekao je Slavko Linić uoči skupa, dodavši:

- Ne da se nisam preplašio HDZ-ovih najava, dapače, razočaran sam onime sto su HDZ-ovci ponudili kao svoj gospodarski program. To je obična pljuvačnica. Mi ćemo javne investicije provesti i nastaviti raditi do kraja mandata. Čekaju nas još dvije teške godine rada, izjavio je ministar financija, te dodao:

- Očito je da HDZ-ovci ne shvaćaju kakve su ogromne probleme za sobom ostavili u gospodarskom sektoru, oni su ti koji su stvorili naviku da se računi i doprinosi ne plaćaju, a sada izbjegavaju ozbiljan razgovor, rekao je Linić.

Po njemu, izlaz je u investicijama, ne samo u privatnom sektoru, nego i u javnom.

- No Hrvatska je po tome specifična, ovdje su još uvijek i HEP i druga javna poduzeća pokretači investicija i u njih treba ulagati, i to ne treba strogo gledati kao dio javnog duga. Zato su državne invresticije još uvijek potrebne, rekao je Linić.

Dodao je da je koalicija i dalje politička budućnost izvršne vlasti.

- Nije lako s koalicijom, ali je daleko odgovornije i tako će i ostati, rekao je ministar, koji je posebno nezadovoljan potporom društva:

- Ni znanost, ni pravosuđe niti udruge građana ne daju nam podršku i to je uzrok skoro svih loših rezultata. Zato će nam trebati još jedan mandat za strukturne promjene. Ova Vlada ovdje ostaje, pojačana novim programima. 

Na pitanja o podmetanjima od strane vlastitih ministara, koji troše preko svake mjere, Linić je rekao:

- Čujte, svi smo različiti. neki se bore radom a neki spletkama, ali unutar vlade ipak nisam primjetio da među ministrima ima takvih. Uz puno razgovora i visokih tonova ipak se sve može dogovoriti, rekao je Linić negirajući sukobe. (Hina, T. TOMIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter