SDP-u raste podrška, HDZ-u pada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Listopad je bio dobar mjesec za rejting Vlade, premijera Zorana Milanovića i stranke Kukuriku koalicije, a loš za HDZ čija je biračka podrška otprilike gdje i u trenutku kad je Tomislav Karamarko preuzeo dužnost predsjednika.

To je sukus redovitog istraživanja agencije Puls koje je objavila Nova tv. Da se danas održavaju parlamentarni izbori, za SDP bi glasovalo 29 posto birača, jedan postotni poen više nego prošli mjesec.

Malo je porastao i HNS, s 1,8 na 2,7 posto.

HDZ se, pak, nikako ne napraviti iskorak, rejting im je ovaj put s 21 pao na 19 posto.

Treba pritom naglasiti da istraživanje nije obuhvatilo aktualni medijsko-obavještajni skandal.

Hrvatski laburisti su se etablirali na trećem mjestu ljestvice popularnosti sa svojih 10 posto, a HDSSB je četvrti, pri čemu je zanimljivo da su slavonski regionalci na nacionalnoj razini prešli pet posto (5,1). Slijedi nezavisna lista don Ivana Grubišića.

Predsjednik Ivo Josipović suvereno je na čelu liste političara o kojima birači pozitivno misle, a zamjetan je rast Milanovićevog rejtinga koji je opet iznad 50 posto, 51 u odnosu na 44 posto u rujnu.

Između Josipovića i Milanovića smjestili su se Dragutin Lesar i Grubišić, dok je Karamarko na 27 posto.

Listopad je prvi mjesec od početka godine u kojem su hrvatski građani malo boljim nego u prethodnom mjesecu ocjenili smjer u kojem se kreće zemlja. Sada 27 posto ispitanika misli da je smjer dobar, a u rujnu je takvih bilo 24 posto. Ipak, i dalje većina, točnije 63 posto građana osjeća da zemlja ide u lošem smjeru. Da Vlada vuče prave poteze vjeruje sada 39 posto građana, devet postotaka više nego u rujnu. (D. CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter