SDP u prednosti od 8,6 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Razlika u popularnosti izmedu SDP-a i HDZ-a u posljednjih nekoliko godina nikad nije bila veca nego u prvim mjesecima ove godine. Barem tako pokazuju podaci iz Cro Demoskopa, najdugovjecnijeg hrvatskog mjesecnog ispitivanja javnog mnijenja, koje vec sedmu godinu provodi agencija Promocija plus.

Po tom telefonskom istraživanju na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika, SDP je u veljaci imao prednost od 32,6 naprama 24 posto, dok je u sijecnju pred HDZ-om imao rekordnih 9,5 postotnih poena prednosti.

Gledajuci usporedne podatke Cro Demoskopa o popularnosti dviju najvecih hrvatskih stranaka za protekle tri godine, lako je uociti tri kljucne tocke na kojima se lomio rezultat. Prva je ishod izborne kampanje Ive Sanadera i HDZ-a iz jeseni 2007. godine, kad je SDP s relativno ugodnih 5,5 postotnih poena razlike iz lipnja, došao na tanku prednost od 31,5 prema 30,3 posto u izbornom studenom. HDZ je pobijedio s 1,4 postotna poena prednosti i dobio priliku za formiranje Vlade.

HDZ je prednost održavao skoro cijelu iducu godinu, no u listopadu 2008. godine, kad je tutnjava svjetske gospodarske krize vec dobro pocela uznemirivati i Hrvatsku, SDP se vratio u plus - anketni semafor je pokazivao 29 prema 28,6 posto za Milanovicevu ekipu. Otad, a prošlo je evo 17 mjeseci, HDZ više nije uspio prijeci u vodstvo.

No, sitnih 0,4 posto prednosti u jednoj tocki u vremenu eksplodirali su u vecu prednost, koju otad SDP samo podebljava. Bez obzira na sve rezerve koje netko može imati prema anketama, cinjenica je da sva ispitivanja javnog mnijenja, pa tako i ovo vec sedmogodišnje koje provodi Promocija plus, pokazuju jasan trend koji, kako stvari trenutno stoje, vodi jacanju popularnosti najjace oporbene stranke.


Podijeli: Facebook Twiter