SDP u Poreču: Red i rad za daljnji rast Hrvatske

Danijel Ferić, Ada Damjanac, Željko Jovanović, Tanja Vrbat Grgić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)
Danijel Ferić, Ada Damjanac, Željko Jovanović, Tanja Vrbat Grgić i Peđa Grbin (M. MIJOŠEK)

"Nema povratka na staro, Hrvatska ide dalje", poručio je s tribine SDP-a u Poreču Željko Jovanović, nositelj liste te stranke u osmoj izbornoj jedinici.

- Povratak na staro znači povratak HDZ-a koji u svom lažnom domoljublju jednu ruku drži na srcu, a drugu u džepovima hrvatskih građana. To nudi HDZ. Nudi devet ministara iz Vlade Ive Sanadera da, valjda, nastave krasti. To je put koji na ovim izborima treba spriječiti. Hrvatska će rasti redom i radom koji će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, jer jedino iz toga proizlazi rast, kazao je Jovanović.

Prema službenim podacima, naveo je Jovanović, svakog se tjedna u Hrvatskoj otvara 500 novih radnih mjesta. To je također rast, smatra on, kao i rast industrijske proizvodnje za 5,4 posto.

- Nažalost, to može zaustaviti nerad, a on dolazi s HDZ-om. Stoga im nećemo dati da nastave pljačkati Hrvatsku. Vlada je u protekle četiri godine mnogo uložila u obrazovanje, znanost i tehnologije, jer želi da se mladi školuju za posao, a ne za Zavod za zapošljavanje, ustvrdio je Jovanović.

- U Istri se često postavlja pitanje decentralizacije. Međutim, ona se nije mogla provesti u situaciji kada je Vlada nakon izbora 2011. zatekla velike dugove i kada su "ispadali kosturi iz ormara". Trebalo je najprije uvesti red i smanjiti dugovanja, ali se u iduće četiri godine može govoriti o decentralizaciji, o većim ovlastima, odgovornosti, ali i određenim sredstvima kojima će raspolagati jedinica regionalne i lokalne samouprave, županije, gradovi i općine, najavio je Željko Jovanović.

- Nećemo obećavati naknade za novorođenu djecu, već ćemo stvarati Hrvatsku koja nudi jednake šanse za sve. Omogućit ćemo svima jednake uvjete za obrazovanje, zaposlenje, dom i zasnivanje obitelji, a to je rješenje za poboljšanje demografske slike Hrvatske, rekao je Jovanović i poručio: "Nećemo obećati smanjenje PDV-a. Neće to napraviti ni oni koji to obećavaju. Lažu, jer neće moći osigurati 23 milijarde kuna za mirovine, a tko laže, taj i krade."

- Nakon izbora 2011. nova je Vlada zatekla Hrvatsku u kaosu i neredu, rekao je Peđa Grbin. "Zbog toga je trebalo uvesti fiskalizaciju. Trebalo je srediti biračke popise iz kojih su izbrisani oni koji nažalost više nisu među nama, kao i oni koji ne žive u Hrvatskoj, ali su imali pravo glasa. Uspostavljen je efikasan sustav e-građanin, a takozvanim zakonom o švicarcima veliki je dio građana izbavljen iz dužničkog ropstva", naglasio je Grbin i okupljenima poručio: "Nema povratka na staro!". (M. RIMANIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U SUBOTU.


Podijeli: Facebook Twiter