SDP u drugom krugu bira predsjednika stranke, neslužbeni rezultati večeras do 22 sata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi SDP-a u drugom krugu stranačkih izbora biraju novog predsjednika stranke za iduće četverogodišnje razdoblje između dvojice kandidata koji su dobili najviše glasova u prvom izbornom krugu; Davora Bernardića i Ranka Ostojića. Pobjednik na stranačkim izborima zamijeniti će na čelu stranke Zorana Milanovića koji je stranku vodio gotovo cijelo desetljeće. Glavni odbor SDP-a raspisao je 24. rujna unutarstranačke izbore za predsjednika stranke zbog ostavke s toga čelnog mjesta stranke Zorana Milanovića. U prvom krugu izbora održanom u subotu, 19. studenoga uz Bernardića i Ostojića za predsjednika stranke natjecali su se i Tonino Picula, Orsat Miljenić, Karolina Leaković, Gordana Sobol i Vesna Škulić.

Izbori će se, sukladno statutu stranke, održati po načelu "jedan član - jedan glas", kao i prošle subote kada je Bernardić u prvom krugu osvojio 46 posto glasova SDP-ovih birača, a Ostojić 22,79 posto. 

Članovi stranke glasovat će na biračkim mjestima u općinskim, gradskim i mjesnim organizacijama između 9 i 18 sati, osim u organizacijama s manje od 30 članova kojima je omogućeno da birališta otvore kasnije, oko 15 sati. 

Kandidat za predsjednika SDP-a Davor Bernardić glasovat će u Zagrebu, u mjesnoj organizaciji SDP-a Novi Zagreb - istok (SR Njemačke 6, u 10 sati). 

Kandidat za predsjednika SDP-a Ranko Ostojić glasovat će u Splitu, u prostorijama SDP-a Split (Šetalište Bačvice 10, u 10 sati). 

Središnja izborna komisija (SIK) SDP-a privremene neslužbene rezultate trebala bi objaviti između 21 i 22 sata, nakon čega se očekuju izjave pobjednika i protukandidata. 

Članovima se preporučuje da glasaju u mjestu boravka, ali ako se zateknu negdje druge u Hrvatskoj mogu glasati i na drugim biračkim mjestima, kaže predsjednik SIK-a Vedran Lendić. 

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni u ponedjeljak u 14 sati, nakon što SIK prikupi originalne podatke s terena, dodaje predsjednik Komisije. 

Finale izborne kampanje obilježile su međusobne prozivke protukandidata, u kojima je Ostojić optužio Bernardića za izbjegavanje sučeljavanja, što je ovaj demantirao podatkom o 11 sučeljavanja u proteklih mjesec dana te optužio Ostojića za širenje neistina i pokušaj "bacanja ljage" na izborni proces u SDP-u.  

Tijekom sučeljavanja Bernardić je još jednom istaknuo da ima dovoljno želje, energije i političkog iskustva za uvođenje promjena na hrvatsku ljevicu, dok je Ostojić isticao da zna funkcionirati i u najtežim trenucima, što je pokazao dok je obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova u Vladi Zorana Milanovića. 

U prvom krugu izbora prošle subote sudjelovalo je sedam kandidata, a obilježio ga je slab odaziv članova kojih je glasalo svega oko 18.000 od ukupno 37.000. 

Bernardić je još tijekom izborne noći, 19. studenog, dobio potporu Tonina Picule i Davorka Vidovića, a dan kasnije i Siniše Hajdaša Dončića, koji je u prvom krugu bio uz Orsata Miljenića. 

Javnu potporu Bernardiću daju Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Željka Antunović, Domagoj Hajduković, Romana Jerković, Franko Vidović, Gordan Maras i mnogi drugi. 

Iako su se u medijima pojavile informacije da je Ranko Ostojić unaprijed odustao, on je u petak to demantirao, poručio da ne odustaje te pozvao članstvo da se odazove na izbore i glasa po svojoj savjesti. 

Dosadašnji predsjednik Zoran Milanović, koji se privremeno povlači iz politike, proteklih je dana izjavio u medijima da o svom nasljedniku nije glasao niti će glasati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter