SDP traži izradu vodiča o proračunu i e-upravu

Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)
Danijel Ferić (D. MEMEDOVIĆ)

Županijski vijećnik, ujedno i potpredsjednik istarskog SDP-a Danijel Ferić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da Županijska skupština nije prihvatila niti jedan od njihovih  amandmana što je razlog zbog kojeg Klub SDP-a neće podržati donošenje proračuna za iduću godinu. Podsjetio je da su zatražili preusmjeravanje 4 milijuna kuna za projekte kojima bi se potaknulo istarsko gospodarstvo, no to nije prihvaćeno.

Po njegovim riječima, SDP će predložiti projekt e-Istra, a radi se o takozvanoj elektroničkoj upravi koja bi bila podloga za efikasniju i transparentniju javnu upravu što bi utjecalo na racionalizaciju troškova i preglednije upravljanje javnim novcem.

Kako je pojasnio, uvelo bi se korištenje elektroničkog potpisa koji bi korisnicima omogućio da sve zahtjeve i prijedloge podnose elektroničkim putem, a županijska uprava bi im sva rješenja također dostavljala elektroničkim putem. Uz to SDP predlaže i izradu mobilne aplikacije pod nazivom "Istra na dlanu" koja bi građanima davala relevantne informacije o svim važnim projektima i inicijativama.

- Građani negoduju što se zaposlenici u županijskoj upravi ne javljaju na telefone, a ovime bi u svakom trenutku imali pravovremenu informaciju u kojoj je fazi njihov predmet, kazao je Ferić. Predlaže i izradu svojevrsnog vodiča za građane koji bi pružao  sve bitne informacije o županijskom proračunu kako bi oni koji proračun pune, u jednoj brošuri imali informacije na što sve odlazi  njihov novac.

Osvrnuo se na proračun Grada Pule u iznosu od 366 milijuna kuna, rekavši da je SDP predložio dva projekta "Istarski poduzetnik" i "Istarski impuls" kojima bi se osigurala dodatna dva milijuna kuna za projekte u gospodarstvu. Smatra da treba podržati Odluku o gradskim porezima i dodaje da poduzetnici koji u tekućoj godini započinju s radom, trebaju biti oslobođeni plaćanja poreza.

SDP će između ostalog predložiti da se na razini Grada Pule formira Služba za javnu nabavu kako bi se izbjegle nepravilnosti, na koje, tvrdi Ferić godinama upozorava Državni ured za reviziju.

Ističe da je u svom zadnjem nalazu iz listopada 2013. godine taj ured iznio primjedbe vezane uz provođenje postupka izgradnje fekalne kanalizacijske mreže čija vrijednost iznosi  290 tisuća kuna a koji nije proveden u skladu s Zakonom o javnoj nabavi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter