SDP razočaran, HNS uvrijeđen - tko je iskren?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se veći dio jučerašnjeg dana činilo da se sukob SDP-a i HNS-a oko poreza na nekretnine smiruje, jučer poslijepodne je potpredsjednica Vlade i SDP-a Milanka Opačić u svojoj izjavi za javnost zapravo optužila narodnjake da - lažu.

Iako je izbjegla otvoreno upotrijebiti riječ laž, Opačić je kao sudionica sastanaka užeg kabineta Vlade ustvrdila da se nitko iz HNS-a na tim sastancima nije bunio protiv poreza na nekretnine.

- Na sastancima užeg kabineta nije bilo nikakvih prigovora predstavnika HNS-a - tada Čačića - na porez na nekretnine. Jedina osoba koja se javljala s pitanjima i određenim rezervama bio je premijer Zoran Milanović, kazala je Opačić te dodala da je Milanović inzistirao da porez na nekretnine ne smije biti viši od komunalne naknade, što je na kraju i oživotvoreno u prijedlogu koji je u četvrtak predstavio Slavko Linić.

Istupima HNS-a stoga su, kako je rekla, u najmanju ruku iznenađeni jer javna rasprava o zakonu koju spominju nije namijenjena onima koji kreiraju i donose odluke, nego stručnoj i zainteresiranoj javnosti. Ipak, potpredsjednica Vlade smatra, a to je i stav njene stranke, da se ne radi o krizi u koaliciji.

- No, nije dobro da se neki ponašaju po principu - poslije mene potop, kazala je, očito ciljajući na Čačića.

Narodnjaci, međutim, tvrde da su i Čačić i Pusić stavili do znanja kolegama iz vrha Vlade da će HNS biti protiv takvog zakona. U HNS-u su razočarani činjenicom da se u uvođenje poreza na nekretnine išlo bez pristanka njihove stranke.

Nekoliko sati prije izjave Opačić, predsjednik Sabora i Glavnog odbora SDP-a Josip Leko rekao je da raskola između SDP-a i HNS-a nema te da su u demokratskim društvima javna rasprava i različitost mišljenja vrijednost.

Šef koalicijskog HSU-a Silvano Hrelja je priču o krizi vlasti nazvao "šupljom i burom u čaši vode" te "spletom nesretnih okolnosti".

Unatoč uvjeravanjima da nema krize u vlasti, jasno je da je nemoguće očekivati da će odnosi dvije najjače stranke vladajuće koalicije nakon ovog žestokog javnog sukoba biti isti kao prije.

- Jako smo razočarani ovakvim iznenadnim ponašanjem HNS-a. Gotovo nitko iz SDP-a nije javno govorio da bi Čačić trebao otići iz Vlade kad je u Mađarskoj uvjetno osuđen. Naročito ga je štitio premijer, i to unatoč činjenici da je pretežni dio javnosti smatrao da se Čačić već tada morao povući, što je, naravno, bio ogroman teret za Vladu i sve nas. Ali, eto, čim je Čačić podnio ostavku, pokazao je da kod njega nema niti minimuma lojalnosti prema koalicijskoj Vladi koje je bio član, a kamoli da bi nam bio zahvalan što smo ga tako dugo podržavali, ozlojeđeno komentira naš sugovornik iz vrha SDP-a.

Slavko Linić je kazao da je prije četiri tjedna zakon predstavljen i užem kabinetu Vlade. Tada je Čačić sugerirao da osnovica bude 70, a ne 80 posto ukupne vrijednosti nekretnine. To su uvažili. Milanović i Grčić su stalno inzistirali na tome da porez na stan ne može biti veći od komunalne naknade, a za vikendicu ne veći od komunalne naknade plus sadašnji porez. Linić kaže da su prihvatili sve i prijedlog je sadržavao sve sugestije užeg kabineta.

U SDP-u smatraju da će sasvim nove okolnosti nastupiti s odlaskom Čačića u zatvor, i to je jedan od razloga zašto prije nego što se to dogodi neće donositi nikakve odluke u vezi s porezom na nekretnine. (D. CIGLENEČKI, J. KLARIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter