SDP: Razgovarali o Liniću, okreću se izborima za EP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjedništvo SDP-a raspravljalo je danas o smjeni ministra financija Slavka Linića, a donijelo je zaključak da će se stranka u ovom trenutku potpuno okrenuti kampanji za europske izbore.

- Danas se na sjednici Predsjedništva razgovaralo o odlasku Slavka Linića iz Vlade. Nakon provedene rasprave Predsjedništvo je donijelo zaključak kojim se potpuno okrećemo kampanji za europske izbore i potpuno smo posvećeni izborima za Europski parlament, rekao je glavni tajnik stranke Igor Dragovan, nakon sjednice koja je trajala oko tri sata.

Sve članove stranke Predsjedništvo je pozvalo da daju maksimalan doprinos u izbornoj kampanji da bi stranka ostvarila što bolji rezultat, prenio je Dragovan.

Kazao je da će vrlo vjerojatno zasjedati i Glavni odbor stranke, no tek nakon izbora za Europski parlament.

O detaljima rasprave i atmosferi na sjednici Predsjedništva Dragovan nije htio govoriti.

Sastanak Predsjedništva SDP-a

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu počela je sjednica Predsjedništva stranke, koje bi trebalo raspraviti smjenu ministra financija Slavka Linića, a predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko uoči sjednice novinarima je najavio da će na tu temu sazvati i sjednicu tijela kojem je na čelu.

Na pitanje kada bi se Glavni odbor trebao sastati, Leko je, s prozora SDP-ove središnjice kratko odgovorio: "Dogovorit ćemo se". Glavni odbor je, po Statutu SDP-a, jedino stranačko tijelo ovlašteno sazvati izbornu konvenciju stranke. Izborna konvencija saziva se još i na zahtjev najmanje pet županijskih organizacija SDP-a.

Predsjednik primorsko-goranskog SDP-a Zlatko Komadina novinarima je ponovio kako se ne slaže s načinom na koji je premijer Zoran Milanović smijenio Linića i da ne podupire Milanovića u toj odluci.

"Ne slažem se s načinom smjene kolege Linića, smatram da general koji se olako rješava svojih časnika često na kraju ostane sam", ponovio je Komadina.

Kako će nastupiti na sjednici Predsjedništva, Komadina nije želio otkriti.

Suprotnog je stava član Predsjedništva Željko Jovanović, koji podržava premijerovu odluku.

"Ovo je bila odluka premijera; on je taj koji je dao mandat, on je mandatar i da bi Vlada mogla funkcionirati mora postojati povjerenje između premijera i članova Vlade. Ako ne postoji, onda to ne funkcionira. Premijer je morao donijeti odluku, odluka je u cilju normalnog funkcioniranja Vlade i ja je podržavam. Sutra ću možda ja izgubiti povjerenje i otići ću, od toga neću raditi halabuku", rekao je Jovanović.

Uvjeren je da stranka zbog Linićeve smjene nije u krizi.

"Snaga SDP-a je u tome da svi ne mislimo isto, ako ljudi ne misle isto to je garancija da će stranka i dalje jačati i da će biti pobjednička na svim narednim izborima", uvjeren je Jovanović.

Da je snaga SDP-a u različitim mišljenjima smatra i šef zagrebačke organizacije stranke Davor Bernardić.

"SDP je tu zbog građana; u ovom trenutku je najbitnija stabilnost države i da što prije dobijemo ministra", rekao je Bernardić i poručio da će zagrebački SDP učiniti sve za stabilnost vlade pod SDP-ovim vodstvom.

Potpredsjednik stranke Rajko Ostojić očekuje da će se na današnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a doznati detalji Linićeve smjene.

Smatra, pak, da se SDP-u u ovom trenutku mora koncentrirati na predstojeće izbore za Europski parlament.

"Moramo se okrenuti europskim izborima, stranci, građanima. Osluškujmo što govore građani i ponašajmo se tako i bit će sve OK", rekao je Ostojić, koji također nije želio otkriti što namjerava govoriti na Predsjedništvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter