SDP protiv, IDS za žurno potpisivanje Brijuni rivijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protivimo se potpisivanju ugovora o Brijuni rivijeri bilo gdje i bilo kada s vlašcu u predizborno vrijeme, svega tri mjeseca prije izbora, kazao je danas na izvanrednoj konferenciji za novinare predsjednik istarskog SDP-a Dino Kozlevac.

Pravi razlog za takvu promjenu stava regionalnog SDP-a od Kozlevca nismo uspjeli doznati. Rekao je tek da se SDP protivi hitnoj proceduri po kojoj se željelo što prije dobiti suglasnost za ugovor, ne bi li se on potpisao koncem tjedna, kada u Istri boravi Vlada.

- Smatramo da prijedlog ugovora treba ici u redovnu proceduru u kojoj ce se na miru razgovarati o pojedinostima. Vlada je imala osam godina vremena da pokrene projekt, ali nije ucinila ništa. Ocito nije bilo politicke volje i želje. I sada se odjednom sve želi napraviti da se ugovor potpiše. To je sastavni dio predizborne kampanje i projekt se koristiti u te svrhe. Protivimo se potpisivanju ugovora s Vladom na odlasku. Ugovor treba potpisati s novom Vladom.

- Jedna od prvih odluka nove Vlade bit ce upravo potpisivanje ugovora o Brijuni rivijeri. Smatramo da to nicime nece ugroziti projekt koji stoji vec deset godina, kazao je Kozlevac, znakovito podsjetivši da je prije desetak dana sklopljen koalicijski ugovor izmedu SDP-a, HNS-a HSU-a i IDS-a o zajednickom izlasku na parlamentarne izbore.

Na novinarsko pitanje hoce li SDP-ovi županijski vijecnici biti suzdržani ili ce glasati protiv ugovora, Kozlevac je bio jasan: "Mi se protivimo potpisivanju ugovora". Upitali smo ga kako ce o ugovoru glasati SDP-ovi vijecnici u gradovima Puli i Vodnjanu, odnosno u Opcini Fažana, na što je rekao da se nada da ce poštivati stav istarskog SDP-a, odnosno da nece dati suglasnost.

"Uvjeren sam da nece biti raskola izmedu SDP-a i IDS-a, kazao je Kozlevac, odgovarajuci na naše pitanje kako komentira to što njihov koalicijski partner IDS ima namjeru potpisati ugovor s Vladom. Rekao je da nije siguran hoce li IDS doista potpisati ugovor. Vjerojatno je to kazao svjestan da SDP ima vlast u Fažani, koja je sastavni dio projekta, i cija je suglasnost takoder potrebna za potpisivanje ugovora. Zato je i naglasio da se nada da ce fažanski SDP poštivati stav stranke po tom pitanju.

Na naše pitanje hoce li IDS, ukoliko na koncu u cetvrtak potpiše ugovor s Vladom, izaci iz Kukuriku koalicije, odgovorio je: "Nisam taj koji može odgovoriti na to pitanje. Koalicijski sporazum su potpisali predsjednici stranaka. Dakle, to je tema za tu razinu. Ne želim špekulirati što ce biti, kada ce biti i ako ce biti".

Kozlevac je kao predsjednik Županijske skupštine sazvao njenu izvanrednu sjednicu. Upitali smo ga zašto je to ucinio, ako sada ne podržava tu hitnu proceduru. - Sazvana je u skladu s poslovnikom. Župan je uputio zahtjev. On ima pravo na to. Takav je bio i zahtjev Vlade, kazao je.

IDS ne želi odlaganje


Predsjedništvo IDS-a, koja je danas zasjedalo, nije donijelo nikakav zakljucak hoce li inzistirati na potpisivanju ugovora o Brijuni rivijeri s Vladom, informacija je koju nam je potvrdio potpredsjednik te stranke Damir Kajin.

- Cinjenica je da cemo, ako prolongiramo potpisivanje ugovora, izgubiti dvije godine i naci cemo se ponovno u poziciji da imamo manje inozemnih ulaganja od Crne Gore. S druge strane, projekt ce se sigurno realizirati u mandatu Zorana Milanovica, odnosno nove Vlade. Danas su iz Vlade uputili i ugovor o gradnji bolnice. Možda je nekome stalo da razbije koaliciju, jer ne znam kako bi Jakovcic mogao nepotpisati taj ugovor. Mogu samo reci da IDS nece ništa napraviti za HDZ. HDZ je gangrena koju treba ukloniti. Mislim da smo svi skupa dovoljno odgovorni da se HDZ porazi, a da se pritom ne blokira razvoj, kaže Kajin.

Na našu konstataciju da SDP nece poduprijeti ugovor, cime se dovodi u pitanje i samo njegovo potpisivanje, buduci da vjerojatno nece dobiti prethodnu suglasnost vijecnika bilo u Županiji ili jedinicama lokalne samouprave (osim u Gradu Vodnjanu, gdje IDS ima vecinu), Kajin odgovara da se u tom slucaju ugovor ni nece potpisati jer nece biti ispunjeni proceduralni uvjeti.

Politicku odluku o tome hoce li župan Ivan Jakovcic s premijerkom Jadrankom Kosor potpisati ugovor o provedbi razvojnog projekta Brijuni rivijera na lokacijama Pineta, Hidrobaza i otoku Sv. Katarina-Monumenti donijet ce u cetvrtak navecer predsjedništvo IDS-a. Rekao nam je to sam Jakovcic nakon sastanka predsjedništva stranke. Jakovcic je dodao da ce on na Skupštini Istarske županihe u cetvrtak predložiti prihvacanje ugvora. (B. ŽIŽOVIC, S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter