SDP predlaže Josipa Leku za predsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) sutra bi trebao biti izabran za predsjednika parlamenta, dužnost koju je privremeno obnašao zbog bolesti dosadašnjeg predsjednika Borisa Šprema od koje je i preminuo prošle nedjelje, doznaje se danas u SDP-u.

Predsjednik Kluba SDP-a Igor Dragovan novinarima je izjavio kako je klub danas potvrdio odluku da će sutra ujutro koalicijskim partnerima predložiti izbor Josipa Leke za predsjednika Sabora, a za potpredsjednicu dosadašnju SDP-ovu zastupnicu Dragicu Zgrebec.

"Danas smo na Klubu SDP-a potvrdili odluku da ćemo sutra s koalicijskim partnerima u Hrvatskom saboru za izbor novog predsjednika predložiti Josipa Leku. Isto tako, da ćemo zajedno s koalicijskim partnerima za potpredsjednicu predložiti Dragicu Zgrebec", rekao je Dragovan nakon sjednice kluba.

Izvijestio je da će izbor predsjednika i potpredsjednice Sabora sutra ujutro biti uvršten u dnevni red sjednice Sabora, te bi zastupnici odmah o tome trebali i odlučivati.

Dragovan je rekao i da će Leku na dužnosti predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav zamijeniti SDP-ov zastupnik Peđa Grbin, te da će umjesto preminulog Borisa Šprema u SDP-ove zastupničke klupe vjerojatno sjesti dosadašnja zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Lugarić.

"S obzirom da je pokojni Boris Šprem ostvario izborni mandat, najvjerojatnije će se kolegica Marija Lugarić vratiti natrag u zastupničke klupe iz razloga što je bila odlična zastupnica. Mislimo da se treba vratiti natrag u tim, to nema nikakvih razloga sa situacijom u ministarstvu nego je jednostavno njezin povratak natrag uvjetovan nesretnim okolnostima koje su se dogodile, a to je da je preminuo Boris Šprem", kazao je Dragovan.

Upitan zašto se SDP nije odlučio da u saborske klupe dođe zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Darko Ledinski, koji je, kao i Marija Lugarić, zastupnički mandat osvojio u drugoj izbornoj jedinici, Dragovan je odgovorio kako se SDP odlučio da to bude Lugarić.

Novinare je zanimalo i je li na sjednici SDP-ovog kluba bilo riječi o odnosima između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Vlade oko prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji je premijer Zoran Milanović povukao iz saborske procedure. Dragovan je odgovorio kako ta tema nije bila predmet rasprave na sjednici SDP-ovog Kluba, ali i izrazio osobni stav da će se zakon vrlo brzo naći u proceduri. "Osobno mislim da treba razgovarati i da će se zakon vrlo brzo naći u proceduri", kazao je Dragovan. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter