SDP popularniji od HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Agencija Puls brojcano je izmjerila politicku štetu što su je premijerka Jadranka Kosor, Vlada i HDZ pretrpjeli prošlog mjeseca zbog pogrešnog pristupa u vezi s potpisivanjem peticije za referendum o odredenim odredbama predloženog Zakonu o radu.

Posljedice su dodatno srozavanje rejtinga Jadranke Kosor koji se vec spustio ispod 40 posto i najveca razlika u popularnost izmedu SDP-a i HDZ-a još od ljeta 2007. godine.

Kako je objavila Nova TV, pozitivno mišljenje o predsjednici Vlade trenutacno ima tek 39 posto gradana, jednako kao i prije godinu dana kad je Kosor, u iznimno nepovoljnim okolnostima, preuzela premijersku dužnost.

Na vrhuncu popularnosti, neposredno po izbacivanju iz stranke Ive Sanadera, u veljaci se cak 77 posto sudionika Pulsove ankete pozitivno izjasnilo o predsjednici Vlade, a od tada traje njezin strmoglavi pad. Prošlog mjeseca rejting Kosor bio je 45 posto.

Na celu ljestvice suvereno se nalazi predsjednik Ivo Josipovic kojeg podržava 80 posto gradana. Šef SDP-a Zoran Milanovic mjesecima se krece izmedu 45 i 50 posto, ovaj put je na 45 posto, a u svibnju je njegov rejting bio 49 posto.

No, od Milanovica sigurno je puno važniji podatak da je potpora SDP-u skocila na 34,7 posto i da su socijaldemokrati na taj nacin debelo iza sebe ostavili HDZ koji uživa podršku samo 24,5 posto biraca.

Prošlog mjeseca dvije su stranke bile gotovo izjednacene, ali je SDP sada narastao za pet posto, dok je HDZ skliznuo za tri postotka. Solidno se još drže HNS sa 6,6 i HSS sa 6,5 posto.

Shodno svim ovim brojkama ne iznenaduje pad povjerenja u Vladu. Danas 60 posto hrvatskih gradana ne odobrava rad Vlade (57 posto u svibnju), a s njom je još uvijek zadovoljno njih 24 posto (27 posto u svibnju).


Podijeli: Facebook Twiter