SDP: Podrška Milanoviću da prekine trakavicu s Mostom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon susreta s Mostom i HDZ-om, na kojem je predsjednik SDP-a Zoran Milanović najavio da će stranačka tijela morati odlučivati o prijedlozima Mosta, za subotu u 10.30 sati sazvana je sjednica Glavnog odbora SDP-a.

Očekuje se da će se stranačko Predsjedništvo sastati netom prije toga, vjerojatno u subotu ujutro, jer se procjenjuje da bi redovna u srijedu bila preuranjena s obzirom na to da se događaji izmjenjuju svakog sata, a i želi se spriječiti curenje informacija i bujanje novinarskih spekulacija nakon Predsjedništva.

Predsjedništvo se, inače, nije uopće sastalo otkako su održani izbori, tako da vrh stranke formalno nije dosad ni informiran o tijeku zbivanja, a očekuje se da će na sjednici u subotu Milanović od svojih kolega tražiti podršku za odbijanje Mostovih prijedloga i o zajedničkoj velikoj vladi, a i nestranačkom premijeru.

U SDP-u tvrde da doista ne znaju kojim bi imenom Most baratao kao nestranačkim kandidatom, a i iritira ih već da se uporno govori o depolitizaciji funkcije premijera, što se smatra potpuno nerealnim. "Nijedan čovjek nije apolitičan, a i pitanje je što to znači 'stručna osoba'. Svatko je u nečemu stručan", kažu u toj stranci.

Zato, kaže većina SDP-ovaca s kojima smo jučer razgovarali, najrealnija opcija jesu novi izbori, osim ako se ne bi uspio konstituirati Sabor pa se još neko vrijeme pokušalo institucionalnim putem doći do podrške mandataru.

Čini se da u SDP-u više baš i nemaju strpljenja za Mostove ekshibicije: "Ovo je već treća ucjena Mosta. Prvo su nas ucjenjivali pregovorima o reformama. Kad smo pristali, to nije bilo dovoljno. Onda smo podržali njihova kandidata za šefa Sabora – ni to nije bilo dovoljno. A sada traže još nerealnije stvari. Očekujemo da će predsjednik stranke Milanović dobiti podršku Glavnog odbora da ovu trakavicu polako privede kraju", rekao nam je jedan od Milanovićevih suradnika jučer.

Iako je i na klubu zastupnika SDP-a prošlog tjedna bilo onih, poput Josipa Leke i Nenada Stazića, koji su Milanovića upozoravali da popuštanje Mostu može samo donijeti nove peripetije ili odgode, u ovoj stranci procjenjuju da bi Glavni odbor bez problema trebao podržati Milanovićeva stajališta na daljnjim pregovorima s Mostom te HDZ-om, jer se svi slažu da je Most sad već pretjerao. (T. TOMIČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter