SDP-ovi kandidati na biralištima najavili promjene u stranci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šestero od ukupno sedam kandidata za predsjednika SDP-a glasalo je u subotu prijepodne na unutarstranačkim izborima na kojima se bira nasljednik Zorana Milanovića, te tom prigodom svi najavili promjene u najvećoj oporbenoj stranci.  

 Prvi je na biralište u 9,30 sati izašao kandidat Orsat Miljenić u mjesnoj zagrebačkoj organizaciji Donji grad, gdje je nakon njega glasao i Tonino Picula. 

"Biramo ne samo tko će voditi stranku, već kako će SDP izgledati iduće četiri gdine, a treba izgledati pobjednički, SDP u kojemu će se povezivati odgovornost s ciljevima, u kojemu neće biti podjela", poručio je Miljenić. 

Upitan za Zorana Milanovića, odgovorio je da ne zna kome će Milanović dati potporu, a ne zna ni hoće li još uvijek aktualni predsjednik stranke glasati. "Pozivam njega kao i svakog člana da izađe i glasa", dodao je. 

Tonino Picula poručio je, pak, kako izborom predsjednika članovi SDP-a biraju koliku dubinu promjena žele u stranci. 

Pozvao je sve članove SDP-a da izađu na izbore, uvjeren je da utrka sedam kandidata neće biti doprinos podjeli stranke, nego izraz raznolikosti razmišljanja. 

"Ovo su vrlo važni izbori jer kad god se mijenjao SDP, mijenjala se i Hrvatska", istaknuo je Picula. 

Kandidat Ranko Ostojić glasao je u SDP-ovoj gradskoj organizaciji u Splitu te ocijenioda budući predsjednik treba stabilizirati stranku, nakon toga definirati politike zajedno s članovima i pripremiti SDP da postane vodeća stranka. Izrazio je i očekivanje da će članovi glasati po savjesti a ne po naputku. 

Nije htio komentirati medijske špekulacije o njegovom neslužbenom paktu s Miljenićem u drugom izbornom krugu. "Jedini pakt koji imam je s biračima SDP-a", poručio je. 

Davor Bernardić je glasao u Novom Zagrebu, Gordana Sobol u Gračanima, a Vesna Škulić u Španskom. 

U izjavi novinarima Bernardić je istaknuo kako želi graditi otvorenu stranku, u kojoj će se uvažavati kritičko mišljenje, a politike donositi zajednički. Rekao je i da se nikoga ne boji u SDP-u, te da općenito u stranci više "ne smije biti klime straha". 

"U SDP-u moramo otvoreno razgovarati i zajedno s društvom otvoreno propagirati naše stavove i politike i da kao stranka budemo jači, moderniji, bolji i na prvim sljedećim izborima, bili oni redovni ili izvanredni, preuzemo odgovornost za Hrvatsku. Očekujem potporu većine članova, svejedno u kojem krugu, najvažnije je da danas pobjedi SDP", izjavio je Bernardić. 

Gordana Sobol nakon glasanja je izjavila kako očekuje da što veći broj članova izađe na izbore jer to šalje jasnu poruku da im je stalo do budućnosti stranke. Očekuje drugi krug izbora u koji se nada da će ući jedna od kandidatkinja. 

Upitana za budućnost stranke, odgovorila je kako SDP za četiri godine vidi kao jaku i jedinstvenu stranku koja će pobijediti na parlamentarnim izborima. 

Na glasačkom mjestu u Stenjevcu Vesna Škulić poručila je da stranci treba predsjednik koji će SDP povesti prema lijevom centru i omogućiti da se prevladaju podjele. "Bilo tko od kandidata tko će postati predsjednik treba okupiti ljude i pripremiti stranku za lokalne izbore", kaže Škulić. 

Upitana za Milanovića, rekla je da ne zna hoće li on glasati, te istaknula da je njegova dužnost kao člana stranke da se odazove i izađe na izbore. 

U poslijepodnevnim satima trebala bi glasati Karolina Leaković, koja je najavila da će u 16 sati birati u mjesnoj organizaciji SDP-a Ribnjak. 

Prve neslužbene rezultate Središnja izborna komisija SDP-a trebala objaviti u 22 sata. 

Ako nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu glasova, idući krug izbora za novog predsjednika SDP-a održat će za tjedan dana. (Hina)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter