SDP-ove ustavne promjene bez potpore na odboru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ova inicijativa ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva nije danas dobila potporu saborskog Odbora za Ustav.

Odbor je, naime, o prijedlogu da se ta točka uopće stavi na dnevni red sjednice glasovao neodlučno, s pet glasova za i pet protiv.

Za raspravu su bili jedino SDP-ovci, protiv su glasovali zastupnici HDZ-a Vladimir Šeks i Davorin Mlakar, HNS-ov Goran Beus Richembergh, laburist Dragutin Lesar i SDSS-ov Milorad Pupovac.

HDZ SDP-u zamjera što je inicijativu u proceduru uputio na samom kraju zasjedanja Sabora, a članovima Odbora ona je, s pozivom na današnju sjednicu, poslana jučer u večernjim satima.

Šeks je ustvrdio da se u svim dosadašnjim ustavnim promjenama radilo tako da se o inicijativi prvo obavijestilo sve zastupnike, da su svoje stavove utvrdili klubovi, a potom provedene konzultacije među strankama te tek tada se išlo na sjednicu Odbora za Ustav.

- Čemu ovolika nevjerojatna žurba, upitao je Šeks, koji je uvjeren da ubrzanom procedurom ustavnih promjena SDP želi dobiti na vremenu pred Europskom komisijom.

- Europskoj komisiji želi se prikazati - krenuli smo s ustavnim promjenama da ne zastarijevaju ubojstva, nemojte nas previše stiskati da u Hrvatskoj promijenimo Lex Perković, rekao je Šeks.

Da je predložena inicijativa pokušaj kontrole štete pred Europskom komisijom smatra i Dragutin Lesar, koji je SDP optužio za nasilje nad procedurom i zastupnicima.

Ni Milorad Pupovac ne spori petini zastupnika pravo da iniciraju ustavne promjene, no smatra da nema razloga za žurbu u proceduri.

Beus Richembergh upozorio je, pak, da je načelo stabilnih demokracija da se Ustav ne mijenja često i radikalno, da se ne bi proizvela pravna nesigurnost. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter