SDP-ovci zabrinuti za ljudska prava u Hrvatskoj

Daniel Mohorović i Snežana Andrejev Majcan (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Daniel Mohorović i Snežana Andrejev Majcan (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Posebnu zabrinutost zbog izjava novih ministara kulture i branitelja koji dolaze iz redova Domoljubne koalicije, poput negiranja antifašizma i sastavljanja registra izdajnika, izrazio je Savjet za ljudska prava, civilno društvo i pravni sustav SDP-a Istarske županije.

- Republika Hrvatska se temelji na tekovinama antifašizma te se izjavom ministra kulture zadire u sam Ustav i ustrojstvo Hrvatske. Nedopustivim i uvredljivim smatramo i izjave ministra kulture o Istri, citiram: "nije Patton ušao u Istru nego 7. Lička. Kamo sreće da ju je Patton oslobodio…, da je Patton ušao u Istru ona bi sad bila dio Italije". Stječe se dojam da ministar zbog antifašizma koji svi Istrijani doslovno žive, žali zbog činjenice da je napredna Istra dio Hrvatske - istaknula je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednica SDP-ovog Savjeta Snežana Andrejev Majcan.

U SDP-ovom Savjetu posebno su zgroženi najavom o sastavljanju registra izdajnika koji je otvoreni poziv na linč.

- Ovakve i slične registre držimo pokušajem da se među građane unese uznemirenost, strah i mržnja te da se time ograniče i ljudska prava i provodi diskriminacija određenih skupina - rekla je Andrejev Majcan koja se osvrnula i na, kako je rekla, nasilne i uvredljive pokušaje sprječavanja sankcioniranja govora mržnje, dijeljenje četničkih šajkača s kokardom u cilju vrijeđanja i poziva na linč.

- Zaprepašćuje da je u takvom nasilju sudjelovao i novi potpredsjednik Sabora prosvjedujući protiv institucija države. S obzirom na sva ta nedavna događanja jako smo zabrinuti za ljudska prava u Hrvatskoj i duboko dvojimo o kompetentnosti osoba koje su postavljene u sam vrh sadašnje hrvatske vlasti. Zabrinuti smo i jer je izostala reakcija novog premijera - rekla je Andrejev Majcan. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter