SDP-ovci računaju na sindikat, prekarijat i udruge

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Nakon Rijeke, Splita, Varaždina i Osijeka, u srijedu je u pazinskom Spomen dom za članove SDP-a iz čitave Istarske županije održano sučeljavanje sedmero kandidata za izbor predsjednika stranke koji će se održati 3. prosinca.

- Osobno me smeta što smo u posljednje vrijeme izgubili i politički identitet što je jednako loše kao i nedovoljna organizacijska sposobnost, kazao je kandidat Tonino Picula istaknuvši da je u SDP-u od 1990. godine.

"Pobijedit ćemo samo ako prije izbora prestanemo pobjeđivati sami sebe", rekao je Picula dodavši da važnim smatra do vlasti doći sa što manje koalicijskih partnera.

"Kandidirala sam se za predsjednicu SDP-a zato što želim stečeno znanje i iskustvo vratiti stranci i pomoći da SDP bude ponovno jaka i jedinstvena stranka prepoznatljiva našim građanima. Želim graditi jedan novi moderni SDP koji će biti aktivistički orijentiran, koji će biti širitelj ljudskih sloboda i demokratičan", kazala je predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol, dodavši da računa na aktivaciju 37 tisuća članova stranke, civilno društvo, sindikate, ali i novu radničku klasu (prekarijat op.n.) koja radi na najmanje sigurnim radnim mjestima, te ima upitno zdravstveno i mirovinsko osiguranje zbog dugogodišnjeg rada na određeno vrijeme.

"Politika mi nije postala posao već platforma za djelovanje, za djelovanje u temama oko socijalnih problema, ljudskih prava, djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom, o svima koji ovise o državnom proračunu", kazala je Vesna Škulić, inače prva saborska zastupnica s invaliditetom.

"Mislim da je moralo doći do neke katarze da svi razmislimo na koji način djelovati u smjeru lijevog centra, dakle zastupajući jasno ideje i vizije u duhu vremena, ne skrećući ni previše lijevo, a ni udesno", kazala je Škulić koja je naglasak u izlaganju dala ujedinjenju članova i simpatizera stranke.

- Želja mi je da Istra, jedan od najljepših krajeva Hrvatske, bude više socijaldemokratska, nego što je sad, i to je ono što moramo promijeniti. Vidite što se događa, javljaju se aveti prošlosti, ljudi koji nemaju nikakav plan za budućnost, otvaraju povijesne rake, žele mijenjati naziv Trga maršala Tita u Zagrebu i bave se povijesnim revizionizmom, i tu socijaldemokracije treba jasno iskazati odlučno ne, kad je u pitanju antifašizam, kazao je Davor Bernardić koji je u svom izlaganju istakao da se SDP dosad premalo bavio selima i malim mjestima.

"Cilj mi je da SDP u Istri bude jači, a to je jedino moguće ako se bolje organiziramo, što ćemo napraviti odmah iza stranačkih izbora 3. prosinca. Zabrinjava me što u Istri u nekoliko zadnjih izbora i desnica raste, htjeli mi to priznat ili ne", kazao je Bernardić. "Želja mi je da iz regije koja odiše ljevičarskim duhom i antifašističkom tradicijom, tolerancijom, i gdje se bolje živi nego u mnogim drugim dijelovima zemlje, da iz Istre, prenesemo duh otpora svim onim tendencijama koje su prisutne u hrvatskom društvu", rekla je kandidatkinja Karolina Leaković dodavši da glavni cilj SDP-a treba biti izjednačavanje velikih socioekonomskih nejednakosti među građanima.

- Želim SDP kao pobjedničku stranku koja će se vratiti na mjesto gdje treba biti, a to je da vodi ovu zemlju, kazao je kandidat Orsat Miljenić. "To je prvenstveno zbog naše djece, zbog naših prijatelja, zbog naših sugrađana, jer gdje god smo na vlasti i kad god smo na vlasti živjelo se bolje". Miljenić je istaknuo da se zalaže za vrijednosti antifašizma, solidarnosti, empatije, uvažavanje drugačijeg mišljenja, ali i kulture rada, a ne nerada. Upozorio je da SDP treba jasno reagirati kako na "ultrakonzervativnu revoluciju u društvu", tako i na "neoliberalne tendencije u gospodarstvu".

- Ozbiljna situacija je u stranci, ozbiljna situacija je u zemlji, a kao što vidite, i u svijetu. Očekuju nas novi izazovi, a SDP mora ponovno postati vodeća stranka u zemlji. Izbore nikad sami nismo dobili, ali možemo pokazat da smo vodilja za sve one koji dijele s nama svjetonazor, kazao je Ranko Ostojić dodavši da računa na lijevu inteligenciju, sindikate, udruge civilnog društva i ostale s kojima mogu biti "saveznici u obrani napada na Ustav RH i sekularnu Hrvatsku". Publiku je među ostalim zanimalo kako će se budući predsjednik odnositi prema srazmjernoj spolnoj/dobnoj zastupljenosti, kako će socijalno zaštititi umirovljenike, te što će prvo činiti kandidati ako postanu predsjednici. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter