SDP-ovci danas biraju novog šefa stranke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki dan je stigao: članovi SDP-a danas biraju novog predsjednika između sedam kandidata. Poznato je da su to šef zagrebačke organizacije i potpredsjednik stranke Davor Bernardić, drugi potpredsjednik i bivši ministar MUP-a Ranko Ostojić, treći potpredsjednik i europarlamentarac Tonino Picula, bivši ministar pravosuđa koji je tek odnedavno član stranke Orsat Miljenić, potom međunarodna tajnica SDP-a Karolina Leaković te predsjednica Foruma žena SDP-a Gordana Sobol i bivša zastupnica koja reprezentira ranjive skupine u društvu Vesna Škulić. 

Statutarna obveza

SDP mora održati nove izbore za predsjednika jer je to statutarna obveza nakon izbora za Sabor, a i zato što je Zoran Milanović, koji je stranku vodio punih devet godina, nakon izbornog poraza najavio da se više neće kandidirati te da pokušava naći novi posao u privatnom sektoru. SDP ima 37.000 članova, i oni glasaju po modelu jedan čovjek-jedan glas, dakle izravno na biralištima u stranačkim organizacijama na terenu, a privremeni neslužbeni rezultati izbora bit će poznati u 22 sata večeras, kada će se u sjedištu stranke na Iblerovu trgu u Zagrebu okupiti svi kandidati, a Središnja izborna komisija objaviti prve podatke.

O favoritima je krajnje nezahvalno govoriti, jer će puno ovisiti i o odazivu članova SDP-a – na zadnjim izborima u travnju ove godine, od 37.000 članova odazvalo se oko 20.000, a s obzirom na demotiviranost članstva koje je zamoreno i izbornim porazima i međusobnim podjelama, moguće je da taj broj ovoga puta bude još i manji. Naravno, činjenica da se natječe čak sedam kandidata morala bi biti, s druge strane, motivirajuća za članstvo, ako će ono odgovorno prihvatiti svoju dužnost i izborno pravo koje imaju. 

Ako bilo koji od kandidata danas osvoji više od 50 posto glasova, drugi krug se, naravno, neće trebati održati, ali to je teško očekivati zbog broja kandidatura, i vjerojatnije je da će članstvo morati na dodatni, drugi krug iduće subote, 26. studenoga. 

Slijedi i konvencija

Nakon što novi predsjednik SDP-a bude izabran, slijedi još i treći krug internih izbora, odnosno izborna konvencija SDP-a 3. prosinca kada će se izabrati članovi Glavnog odbora koji broji 101 člana, Predsjedništva od 15 članova te četiri potpredsjednika, i to po delegatskom principu. 

Ovi izbori u stranci odlučit će tko će voditi SDP u iduće četiri godine, a svakako do novih parlamentarnih izbora, te na lokalnim izborima iduće godine koji će biti prvi test za novo vodstvo. SDP treba izabrati predsjednika koji će biti u stanju dobro organizirati klub zastupnika u Saboru gdje SDP mora vratiti imidž istinske opozicije koji će na lokalnim izborima moći osvojiti vlast barem u većim gradovima i županijskim centrima, zatim koji će se znati boriti protiv konzervativne revolucije u društvu i zaštititi barem stečena prava građana, te na kraju vratiti povjerenje građana koji žive od svoga rada, što je osnovni zadatak socijaldemokracije. (Tihana Tomičić)    


Podijeli: Facebook Twiter