SDP-ov kandidat za 15 posto ispred Hebranga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednicki kandidat SDP-a Ivo Josipovic povecao je prednost pred najbližim konkurentom na 15 posto, a sam SDP popularniji je od HDZ-a za cak 11 posto - rezultati su to terenskog istraživanja koje je ovog mjeseca provela agencija Puls, a veceras objavila Nova TV. Tako Josipovica podržava cak 32,9 posto anketiranih biraca, što znaci da je znatno povecao prednost nad svojim zasad najjacim konkurentom Andrijom Hebrangom, kojeg bi na Pantovcaku rado vidjelo 17,3 posto punoljetnih biraca.

Prije samo mjesec dana u istoj je anketi Josipovic dobivao 28 posto, što znaci da je intenzivno ušao u prostor dvoje preostalih oporbenih kandidata. Na Hebrangov relativno loš rezultat (dobiva cak šest posto manje nego njegova stranka) vjerojatno utjece sada vec sigurna kandidatura kontroverznog menadžera i predsjednika Hrvatske gospodarske komore, ali još uvijek i formalnog clana HDZ-a Nadana Vidoševica, kojeg preferira cak 12,8 posto biraca, od kojih je znatan dio vjerojatno privržen HDZ-u.

Iza vodece trojice dolaze dva oporbena kandidata, šefica zastupnickog kluba HNS-a Vesna Pusic, ciji je rezultat lošiji nego prije mjesec dana, a koju podržava 8,7 posto gradana, te IDS-ov zastupnik Damir Kajin, ciji je rezultat tek nešto slabiji od njenog - podržava ga 6,9 posto biraca.

Što se tice popularnosti stranaka, SDP je ostvario dosad najvecu prednost u odnosu na HDZ otkad agencija Puls provodi svoja mjesecna istraživanja. Da su parlamentarni izbori bili ovaj mjesec, SDP-ovu bi listu zaokružilo cak 34,8 posto gradana, dok bi podrška HDZ-u bila na samo 23,3 posto. Ovaj rezultat SDP-a pokazuje da se nakon pocetka gospodarske krize i odlaska dugogodišnjeg premijera Ive Sanadera nastavlja pad popularnosti vladajuce stranke, što je trend koji nije uspjela preokrenuti ni nova premijerka Jadranka Kosor. Iza SDP-a i HDZ-a dolaze HNS sa 7,6 posto te HSU sa 6,9, HSS s 5,8 i HSP s 3,1 posto.


Podijeli: Facebook Twiter