SDP optužio gradsku upravu za nepoštivanje vijeća

Željko Ernečić, Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović (R. SELAN)
Željko Ernečić, Jasmina Gruičić i Daniel Mohorović (R. SELAN)

Gradonačelnik Tulio Demtelika taji podatke o svojoj popularnosti, što je samo jedan primjer nepoštivanja Gradskog vijeća od strane gradske uprave, optužba je koju je iznio SDP na konferenciji za novinare. Održali su ju Željko Ernečić predsjednik Gradskog odbora, njegov zamjenik i gradski vijećnik Daniel Mohorović i gradska vijećnica Jasmina Gruičić. Istraživanje o gradonačelnikovoj popularnosti Grad je proveo uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora.

- Upit o rezultatima postavili smo na vijeću krajem ožujka ove godine. Nismo ih dobili u roku, što znači na poštivanje statuta i poslovnika vijeća, ističe Mohorović.

- Demetlika je našem predizbornom sučeljavanju na Radiju Pula obećao da će ih objaviti nakon izbora, dodao je Ernečić.

Naveli su još dva primjera: očitovanje o prijedlogu za odvodnju i upit o donaciji zemljišta.  Na sjednici održanoj 20. veljače posvećenoj problematici odvodnje oporba je iznijela prijedlog o kojemu su se vijećnici jednoglasno obvezali gradonačelnika i rašku načelnicu Gloriju Paliska Bolterstein da ga analiziraju i očituju se u njemu u roku od šezdeset dana, odnosno do 21. travnja.

Odgovor je stigao tek na sljedećoj sjednici održanoj 29. svibnja i to smislu da analize i očitovanja nemaju smisla jer se time bave nadležne institucije. U izviješću o poslovanju Vodovoda za prošlu godinu stoji stavka o donaciji zemljišta tvrtke Casus Primus. SDP ne uspijeva dobiti informacije o djelatnosti tvrtke. Mohorović napominje da bi bez te donacije Vodovod godinu završio s negativnim financijskim rezultatom.             

Govoreći o problemu naplate parkiranja u gradu Gručić je upitala treba li Labinu opće takva djelatnost.

- Mi smo neveliki grad, turisti nas pohode u sedmom i osmom mjesecu, u ostalom dijelu godine težište naplate je na građanima. Uvodi se automatska naplata, pa otpada tvrdnja o zapošljavanju i socijalnoj dimenziji. Uskoro će početi izgradnja parkirne zgrade u Rudarskoj ulici, opet u korist investitora, a na štetu građana, kaže ona.

Ernečić napominje da se naplatom nije smanjio prometni kaos, a prikupljenim sredstvima ne grade se nova parkirališta je sve odlazi u plaće zaposlenih u poduzeću "Labin 2000", koje je obavlja. Oboje smatraju da se red u korištenju parkirnih mjesta može osigurati boljom organizacijom i kontrolom. Predsjednik GO se osvrnuo i na nedavna zapošljavanja u gradskoj upravi i gradskim poduzećima proglasivši ih klijentalističkima i nepotističkima, odnosno optuživši gradske vlasti za namještanje natječaja. (R. SELAN)   


Podijeli: Facebook Twiter