SDP optimističan: HDZ i Most teško će sastaviti većinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Značajan korak prema konačnom raspletu postizbornog rebusa u Hrvatskoj mogao bi se dogoditi danas. Naime, nakon što je Glavni odbor SDP-a u subotu odbio ponudu Mosta o tripartitnoj Vladi i nestranačkom premijeru (SDP hoće koaliciju samo s Mostom i Zorana Milanovića na čelnom mjestu Vlade), o istoj ponudi će se danas izjasniti vrhovna tijela HDZ-a, Nacionalno vijeće i Predsjedništvo stranke.

HDZ-ova taktika je jasna – čekali su da SDP prvi odbije ponudu, kako bi ostali Mostu kao jedini pregovarački izbor. No, stvari neće ići tako jednostavno. Most, naime, očekuje da se HDZ službeno i pismeno odrekne Tomislava Karamarka kao premijera (to jest da prihvate nestranačkog kandidata) i da izričito pristanu ne samo na koaliciju s Mostom, već na koaliciju i s Mostom i sa SDP-om.

Stranački kuloari već neko vrijeme špekuliraju kako je moguće da se HDZ odrekne Karamarka kao premijera, uostalom još prije dvadesetak dana je Darinko Kosor iz HSLS-a izjavio kako Karamarko kao premijer nije uvjet Domoljubne koalicije.

Nelaka odluka
Osim nelake odluke vrha HDZ-a, danas će se kod predsjednice Republike na zasebnim konzultacijama naći prvo ustavni stručnjaci, a zatim će Grabar-Kitarović održati zajednički sastanak s predstavnicima najjačih koalicija.

Čelnici koalicije Hrvatska raste danas će, predvođeni premijerom Zoranom Milanovićem, doći na Pantovčak na sastanak s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i Tomislavom Karamarkom i predstavnicima njegove Domoljubne koalicije. Ali, kako nam je rekao jedan dužnosnik koalicije Hrvatska raste, sutra nitko od njih neće sudjelovati u trećem krugu konzultacija u Uredu predsjednice.

– Sve što imamo, reći ćemo na današnjem sastanku. Ništa se preko noći neće promijeniti i stoga, premda smo pozvani, nema smisla da i u utorak idemo kod predsjednice Republike – kazao nam je dužnosnik koalicije Hrvatska raste.

U tom političkom bloku s velikom znatiželjom očekuju kakav će odgovor Mostu poslati HDZ.

– Naše su stranke odbacile prijedlog tripartitne vlade s nestranačkim premijerom, dakle takve vlade sigurno neće biti. No, Karamarko, ako želi koaliciju s Mostom, sada bi ipak morao pristati na to što Božo Petrov predlaže. To je za Karamarka doista ponižavajuća pozicija i jako nas zanima hoće li ipak prihvatiti ono što smo mi već odbacili, samo da bi produljio nadu da će HDZ doći na vlast – opisuje naš sugovornik situaciju u kojoj se nalazi predsjednik HDZ-a.

Spašavanje HDZ-a
Zoran Milanović je u subotu ustvrdio da dio ljudi iz Mosta pokušava spasiti HDZ od ostanka u parlamentarnoj opoziciji još četiri godine i to je ocjena koja sve više prevladava u koaliciji Hrvatska raste.

– Već na prvom postizbornom razgovoru s izaslanstvom Mosta, u hotelu Westin, Petrov je u jednom trenutku, nakon što smo mi upozorili da nemamo namjere surađivati u Vladi s Karamarkovim HDZ-om, zabrinuto kazao da bi se HDZ raspao ako ni u idućem mandatu ne bi bili na vlasti. Prešutjeli smo to tada, ali kasniji razvoj događaja pokazao je da su neki iz Mosta u operaciji spašavanja HDZ-a, ali bez Karamarka. Međutim, njihov je problem što za to ne mogu dobiti svih preostalih 15 zastupnika Mosta.

Kad bi Petrov dogovorio koaliciju s HDZ-om, pa makar u njoj i ne bi bilo mjesta za Karamarka, apsolutno smo sigurni u to da bi jedan broj zastupnika Mosta odmah napustio tu stranku. Koalicija HDZ-Most jednostavno ne može formirati parlamentarnu većinu – uvjeren je naš sugovornik iz koalicije Hrvatska raste.

U slučaju da se (cijeli) Most i HDZ ipak dogovore, zajedno imaju 74 zastupnika. Kako je Ivan Vilibor Sinčić najavio da nikog neće podržati, a Ermina Lekaj Prljaskaj, Mirko Rašković i Radimir Čačić su rekli da će se prikloniti većini, čini se da bi kombinaciji Most-HDZ za Vladu trebale još dvije ruke – a pritom se primarno cilja na dva mandata Bandićeve stranke za koja se još ne zna kome će pripasti. (D. CIGLENEČKI; J. KLARIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter