SDP obecava 80.000 radnih mjesta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodu li SDP-ovci na vlast, u dvije godine vratit ce na posao 80 tisuca ljudi koji su izgubili radna mjesta u mandatu Jadranke Kosor, porucio je Branko Grcic, ekonomski strateg SDP-a, na tematsko-izvještajnoj konvenciji posvecenoj gospodarstvu, kojom je ova stranka krenula u izbornu godinu. Grcic je prezentirao osnovne ciljeve, instrumente i mjere socijaldemokratskog gospodarskog programa, koji bi iducih mjeseci trebao biti dodatno razraden.

- Do 2013. postici cemo rast BDP-a od cetiri posto, a do 2015. stabilizirati stopu rasta na pet posto. Smanjit cemo stopu nezaposlenosti na 10 posto, a zaposlenost povecati na više od 60 posto, najavio je Grcic.

Upozorio je da je u Hrvatskoj potpuno pogrešan ekonomski model doveo do današnje situacije u kojoj je industrijska potrošnja tek na 80 posto prijeratne, zaposlenost svega 55 posto, a inozemni dug 45 milijardi eura, što svako novorodeno dijete cini zaduženim za 10 tisuca eura.

- Samo ove godine plin je poskupio 30 posto, po cijeni plina za industriju smo peta najskuplja zemlja u EU-u, a to je loše, gospodarstvo treba poticati nižom cijenom energenata. Porezni sustav je destimulativan i nepravedan, udara na rad i na potrošnju, ali zato nema poreza na dividendu, kapitalnu dobit i imovinu. Inozemni dug je vec na 100 posto BDP-a i iduce bismo godine trebali imati rast BDP-a od šest posto samo da bismo pokrili dug i kamate. Više od 65 posto zaposlenih ima placu ispod prosjeka, 80 posto zaraduje manje od sindikalne košarice, 50 posto umirovljenika je ispod granice siromaštva, a 90 posto ima mirovinu manju od egzistencijalnih potreba, nabrojio je Grcic rezultate vlasti HDZ-a. SDP, ustvrdio je, vec ima zapisanih stotinu mjera za popravljanje takvog stanja.



Predsjednik stranke Zoran Milanovic rekao je da je dosta izgovora i politike koja traži opravdanja u drugima, u trecima, u prošlom i dalekom, a ne u sebi.

Celnici HNS-a, IDS-a i HSU-a Radimir Cacic, Ivan Jakovcic i Silvano Hrelja danas su, na otvaranju SDP-ove tematsko-izvještajne konvencije, izrazili uvjerenje da ce te cetiri stranke dogovoriti koaliciju kao jamstvo pobjede na iducim parlamentarnim izborima.

Jakovcic je izrazio uvjerenje da je savez ove cetiri stranke vec sposoban i spreman preuzeti vlast u državi, jer Hrvatska, naglasio je, nužno treba nove ljude. "Promjene dolaze, neophodne su, ali ne radi promjena, nego zbog stvaranja moderne, demokratske i gospodarski jake Hrvatske", porucio je Jakovcic.

Hrelja je SDP-ovcima te celnicima HNS-a i IDS-a porucio da medu njima vidi ljude koji su sposobni i spremni uciniti nužne promjene na politickom, gospodarskom, socijalnom i svakom drugom planu. Aktualnu vladajucu koaliciju prozvao je da se na vlasti održava jedino radi vlasti, da cijenu njezine nesposobnosti placaju svi gradani, medu njima i umirovljenici koji, kazao je, svaki mjesec moraju strahovati za svoje mirovine.


Podijeli: Facebook Twiter