SDP nije za pomirenje s Jakovčićem

Naslovnica novog Globusa
Naslovnica novog Globusa

"Ha, da, svakako će biti zatopljavanja odnosa s Ninom i IDS-om, možete misliti, posebno ovoga tjedna", rekao nam je jedan od visokih čelnika SDP-a držeći u ruci ovotjedni Globus, u kojemu je predsjednik IDS-a Ivan Nino Jakovčić oštro »oprao« premijera Zorana Milanovića te ga optužio da ga je nedavno ucijenio rekavši mu da IDS ne može dobiti mjesto u Europskom parlamentu – osim ako SDP-u ne izruči vlast u Puli.

U redovima socijaldemokrata jako su ljuti zbog Jakovčićeva intervjua u Globusu, te ostaju pri onome što je Milanović već izrekao prije nekoliko dana: »Ovo naprosto nije fer. Jakovčić se ne ponaša fer«.

Naravno, riječ je o tome da je čelnik IDS-a Jakovčić iznio u javnost detalje njihovih prethodnih razgovora, a da Milanović pritom smatra da ovaj već ranije u nekoliko navrata nije bio pošten kad je SDP-u obećavao jedno, a činio i govorio drugo. Stvar je pukla na Plominu 3, no iz SDP-a uvjeravaju da čak ni ovaj najnoviji krug javnog prepucavanja s Globusom ipak neće narušiti Kukuriku koaliciju na nacionalnoj razini.

– Ne očekujemo da IDS izađe iz saveza, niti da povuče svog ministra turizma Veljka Ostojića iz Vlade. Dapače, Ostojić je jedan od boljih ministara i nikome ne bi bilo u interesu da ode, kažu u vrhu SDP-a.

No, nakon što je podnio tužbu protiv Vlade i najavio referendum zbog gradnje Plomina 3 na ugljen, Jakovčić se ne mora nadati ničemu osim daljnjem zahlađenju s premijerom i u narednim danima i tjednima.

- Neprihvatljivo je da Jakovčić kaže da SDP destabilizira Istru zbog toga što smo smijenili dva-tri vlastita čovjeka. Vlast u Istri funkcionira normalno i ova Vlada je dosad dala već skoro 500 milijuna kuna za projekte u Istri, kažu u SDP-u.

Izravne komunikacije između dvojice stranačkih čelnika trenutno nema i odnose odrađuju posrednici. A Jakovčić je u spomenutom tjedniku neke Vladine poteze, poput blokiranja projekta "Brijuni rivijera", nazvao »idiotizmom«. Kao što je poznato, Jakovčić i IDS doista nisu dobili mogućnost da kao promatrači sudjeluju u radu EU parlamenta, te je Jakovčić nakon toga, početkom godine, najavio povlačenje iz politike.

S druge strane, šef IDS-a povukao je pomirljiv potez na sjednici Predsjedništva: omogućio je Damiru Kajinu da se kandidira po novim pravilima i odaslao pomirljivu poruke prema Vladi i Milanoviću nakon te sjednice. U IDS-u, međutim, ne kriju da je najnoviji razlog za zaoštravanje, osim u izjavama iz SDP-a o tome da Jakovčić stranku vodi kao "mafijašku organizaciju", i njihova pogođenost zbog činjenice da Milanovićeva Vlada uporno odbija ponuditi kompenzaciju za gradnju TE Plomin 3 na ugljen.

- Čekali smo mjesec i pol, otkako je Milanović bio u Labinu do Županijske skupštine, da Vlada pripremi prijedlog ugovora o obeštećenju Labinštine za termoelektranu na ugljen. Nismo ga dobili. Što ćemo onda drugo nego ostati vjerni ranijim zaključcima Skupštine da ona mora biti na plin, pita se jedan član Predsjedništva IDS-a, ističući da Ivan Jakovčić ima punu podršku svih u Predsjedništvu i da ne očekuju da, osim Damira Kajina, bilo tko napusti stranku. (Tihana TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter