SDP ne želi Gorana Habuša u kampanji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prometna nesreca alkoholiziranog varaždinskog gradonacelnika Gorana Habuša dva dana prije predaje izbornih lista, svakako je vrlo neugodna vijest za Kukuriku koaliciju. Posebno stoga što je HNS-ovac Habuš i izborni kandidat.

U SDP-u su javno donekle suzdržani, Zoran Milanovic govori da kao premijer nece tolerirati takvo ponašanje i dodaje da "odluku o Habušu prepušta kolegama iz HNS-a". No, u neslužbenim razgovorima ljudi iz stranackog vrha jednostavno kipte od ogorcenja. "Prema svemu što znamo, Habuš posjeduje solidan kapacitet za biti gradonacelnik. Ali, zbog ovog što mu se dogodilo Milanovic ga ne želi na predizbornom skupu u Varaždinu", rekao nam je visoki izvor iz SDP-a.

Oko Habuševe ostavke podijeljena su mišljenja i kod politickih analiticara. Ipak, prevladava stav da bi njegova ostavka bila moralni cin i onda bi gradski vijecnici odlucili hoce li oni tu ostavku prihvatiti. Da, ali je problem u tome što Habuš kao neposredno izabrani gradonacelnik nema kome ponuditi ostavku osim "narodu" koji ga je izabrao i jedino ga taj "narod" može smijeniti i izabrati novog gradonacelnika. Na taj paradoks upozorava neovisni analiticar Davor Gjenero.

- Ovaj slucaj bjelodano pokazuje koliko je bilo štetno prijeci na neposredan izbor gradonacelnika. Bandic je mogao ponuditi ostavku nakon što je pijan skrivio nesrecu. Ali, sada je to komplicirano. Financijski bi bilo katastrofalno da se, nakon što je Habuš samo pet dana obnašao vlast, Varaždin opet na dva mjeseca blokira i da se raspisuju novi izbori, kaže Gjenero i upozorava da su celnici Kukuriku koalicije mogli Habuša skinuti s koalicijske liste za parlamentarne izbore.

- Habuš je u takvom stanju nekoga mogao i ubiti. Mislim da on treba ponuditi ostavku jer je prekršio moralne norme i zloporabio vlast. Takvo prihvacanje odgovornosti mora biti nacin ponašanja u demokraciji koja iziskuje transparentno ponašanje svih sudionika u vlasti, misli dr. Damir Grubiša, profesor FPZ-a u Zagrebu.

Višeslav Raos, analiticar Centra za politološka istraživanja, napominje da smo i ranije imali slican slucaj kod Bandica.

- Ovo je jako loša poruka jer Kukuriku stavlja naglasak na promjene, da nisu svi isti, da su oni drukciji, a HNS ima vec jedno opterecenje - Cacicevo sudenje. Drugacija je prica, ali poveznica je ista stranka i prica o prometu. Cacic nije mogao neke stvari izbjeci. Ali, Habuš je to mogao, mogao je uzeti taksi. Politicki, on može odstupiti, mogu biti ponovljeni izbori pa on opet može dobiti i - nikome ništa. Ali, zaradio bi si neke moralne bodove. I Kukuriku koalicija bi zaradila neke bodove da on odstupi, tvrdi Raos. (D. CIGLENECKI, Z. DUKA/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter