SDP Mostu nudi resore pravosuđa i uprave

Zoran Milanović želi ostati premijer (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)
Zoran Milanović želi ostati premijer (D. KOVAČEVIĆ/Novi list)

Milanovićev SDP u pregovore s Mostom krenut će otvoreno i fer, kažu u toj stranci: Most je za njih homogena cjelina od 19 zastupnika, i tako će ih ih u razgovorima koji danas počinju i tretirati.

"Mi nismo HDZ iz 90-ih, da okolo hodamo s 'kuferima' i pojedinačnim ponudama, mi igramo čisto i fer. Uostalom, u kampanji Most nije s naše strane mogao čuti nijednu lošu riječ o sebi, prema tome već smo dokazali da igramo fer i otvoreno prema njima", rekao nam je jedan od najbližih suradnika Zorana Milanovića.

Ono što je ključno jest politička volja SDP-a i koalicije, te samog šefa SDP-a Milanovića, da podrži Most u zahtjevu za reformama. Za SDP ništa od toga nije neprihvatljivo – ni decentralizacija, ni formiranje regija odnosno ukidanje županija, ni depolitizacija javne uprave i javnih poduzeća, ni porezno rasterećenje plaća, ni smanjivanje dijela javne uprave i broja agencija itd. Sve to već piše u dokumentima Vlade i Sabora, od Strategije javne uprave do Lalovčevih prijedloga koji su već bili u saborskoj proceduri.

"U Mostu trebaju procijeniti što im je politički prihvatljivije – suradnja s vladom koja je već započela reforme i koja novi mandat može dočekati s rastom BDP-a od dva posto, ili nanovo, od nule kretati s HDZ-om", kažu Milanovićevi suradnici.

S obzirom da je za SDP i partnere prihvatljiv praktički svaki zahtjev Mosta, smatraju da bi pregovori trebali proteći relativno lako i brzo, s jednim osnovnim rezonom: Mostu će se ponuditi da reforme koje predlaže, i provede. Dakle, da upravlja u izvršnoj vlasti resorima koje smatra najvažnijima za provedbu reformi: upravom i pravosuđem. Kako bi se dalo na značaju partneru koji bi u tom slučaju bio ključan za formiranje nove lijeve i liberalne vlade na čelu s mandatarom Milanovićem, Most bi mogao računati i na mjesta prvog potpredsjednika vlade za upravljanje reformama, odnosno kontrolu njihove provedbe, te predsjednika Sabora.

"Ako u Mostu žele pokazati odgovornost prema glasovima građana koje su dobili te dokazati želju za reformama, tada je u redu da se to i u praksi dogodi", kažu u SDP-ovoj koaliciji.

S obzirom da su Milanović i Mostov Drago Prgomet cijelo vrijeme u kontaktu, u dijelu SDP-a smatraju i da bi to partnerstvo između SDP-a i Mosta trebalo zapečatiti i na duge staze podrškom Prgometu u kandidaturi za gradonačelnika Zagreba 2017. godine. Odavno se pokazalo da SDP nema kandidata za kojega je sigurno da može dobiti Zagreb, stoga bi ovo novo partnerstvo moglo dobiti i takav novi oblik, no to je zasad samo ideja i nijedna od dviju strana ne može je potvrditi.

Jasno je da su u SDP-u jako zainteresirani za suradnju s Mostom, da misle da bi oni trebali sudjelovati i u izvršnoj vlasti jer ne samo da bi manjinska vlada bila nestabilnija, već bi i trebalo pokazati odgovornost prema biračima za dobivenih 19 mandata, stoga su sigurni, kako se jučer moglo čuti, da na takvoj platformi mogu dobiti podršku Mosta za sastavljanje nove vlade.

U svakom slučaju, Zoran Milanović bi bio premijer u toj vladi, a Most bi imao ključne poluge za provedbu reformi, uz podršku SDP-a i partnera. (T. TOMIČIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter