SDP: Labin u Europu bez ideje

Daniel Mohorović i Željko Ernečić
Daniel Mohorović i Željko Ernečić

Labin pati od kroničnog nedostatka vizija, ideja i znanja. Glavna je boljka lokalne samouprave nedostatak razvojnih projekata za strukturne EU-fondove, što se posebno vidi u vodovodnoj i problematici odvodnje, gdje ne možemo do državnih i sredstava iz međunarodnih izvora. Takvu su poruku sa sinoćnje konferencije za novinare poslali predsjednik i dopredsjednik gradskog SDP-a, Željko Ernečić i Daniel Mohorović.

Potegnuli su pritom paralelu s Porečom, koji s tri susjedne općine kreće u realizaciju sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje: u projektu teškom oko 500 milijuna eura lokalne samouprave osigurat će svega osam posto sredstava, a ostatak se financira europskim novcem. "U Istri, kada treba politički poentirati, urlamo na Zagreb 'koji nam sve uzima'; često se uspoređujemo s drugim županijama, ali ne mjerimo Labin i Labinštinu s ostatkom Istre. Istočna obala uvelike zaostaje kada su posrijedi EU-projekti", primijetio je Mohorović.

Za takve projekte u gradskom budžetu predviđeno je 940 tisuća kuna, što je, kako veli, jedan posto proračuna. "U idućih desetak godina u Hrvatskoj će se u vodoopskrbu uložiti nekoliko milijardi eura, a mi - čekamo", dodao je i naglasio da se labinski EU-projekti Minher i Org.EU uglavnom odnose na međunarodnu razmjenu iskustava.

- Ne rješavamo krucijalne programe grada. Ponekad se, dojam je, sastajemo samo radi sastajanja, da bismo donijeli neke strategije koje nikada neće zaživjeti u praksi. To je slučaj i s projektom ukupnog razvoja grada, tog još uvijek mrtvog slova na papiru, pogotovo po pitanju novog zapošljavanja, kazao je Mohorović.

Aludirao je na tematsku sjednicu Gradskog vijeća "Strategija održivog razvoja turizma", sazvanu za ponedjeljak.

- Pohvalno je da Grad brine o budućnosti, no i prije četiri godine održana je tematska sjednica o turizmu, čije efekte nitko nije uočio, ocijenio je Ernečić. Upitao se zbog čega lokalni parlament slično ne zasjeda o prerađivačkoj industriji, budući da ona ostvaruje više od polovice ukupnih gradskih prihoda, a turizam od 2011. godine sudjeluje s manje od šest posto. "Prerađivačka industrija temelj je razvijenosti društva i lokalne zajednice. Vlast mora posvetiti više pažnje njenom razvoju, poboljšanju uvjeta u proizvodnim djelatnostima. Turizam nikada nije i ne može biti osnovna gospodarska grana Labina i Labinštine", zaključio je Ernečić. (Napisao i snimio I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter