SDP kasnio s financijskim izvještajem DIP-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP, koji je lani kažnjen uskratom proračunskih sredstava jer je zakasnio objaviti svoje financijsko izvješće, ove godine je zakasnio predati financijski izvještaj Državnom izbornom povjerenstvu.

"Do kašnjenja je došlo zbog tehničkog previda odjela računovodstva, a propust je samoinicijativno ispravljen čim je uočen", priopćeno je danas iz SDP-a, navodeći da je u roku financijsko izvješće predao Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji.

Prošle godine toj su stranci zbog kašnjenja s objavom financijskog izvješća uskraćena proračunska sredstva u iznosu od oko pet milijuna kuna.

SDP u današnjem priopćenju navodi da je u petak, 14. ožujka, predao godišnji financijski izvještaj za 2013. Državnom izbornom povjerenstvu, što su prema Uredbi o računovodstvu neprofitnih organizacija od ove godine bili dužni učiniti svi obveznici sastavljanja financijskih izvještaja zaključno s 3. ožujka.

Vladajući SDP navodi da su izmjenama Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe iz 2013. političke stranke dužne godišnje financijske izvještaje dostaviti i Državnom izbornom povjerenstvu i da se ta zakonska obveza prvi put primjenjuje ove godine.

SDP je izvijestio da je godišnji izvještaj Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji predao u zakonom predviđenom roku, u skladu s Uredbom o računovodstvu neprofitnih organizacija.

Financijski izvještaj SDP je, u skladu sa zakonom, predao zajedno s godišnjim programom rada, financijskim planom i izvješćem o donacijama. Financijski izvještaji objavljeni su na web-stranici SDP-a.

Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, propisane su administrativne i prekršajne sankcije. U slučaju nedostavljanja financijskih izvještaja, nadležne ustanove o tome će obavijestiti Državno odvjetništvo te dati prijedlog nadležnim tijelima o obustavi isplate sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna.

Na zahtjev SDP-a Ustavni sud je krajem prošle godine ukinuo dio zakona zbog kojega je ta stranka kažnjena uskratom pet milijuna kuna jer je zakasnila s objavom izvješća. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter