SDP Istre potpisuje koaliciju s Kajinom


U stranačkim prostorijama SDP-a u Puli u srijedu se održao neformalni sastanak kojem su prisustvovali predstavnici SDP-a, HNS-a, HSU-a te članovi takozvane Filipinske grupe na čelu s Damirom Kajinom. 

- Iako se radilo o neformalnom sastanku, razgovaralo se o ozbiljnim stvarima kao što je SDP-ova potpora Damiru Kajinu na predstojećim izborima za istarskog župana, prema riječima SDP-ove povjerenice za Istru Ade Damjanac. - SDP je svojim stavovima jasno pokazao koga želi podržati te s kojim ljudima može i želi koalirati prije izbora. Nakon izbora je druga priča, izjavila je ona.

Kajin nije krio zadovoljstvo što ga SDP podržava kao svog kandidata za župana.

- Danas u 10.30 sati službeno nagoviještamo sporazum sveistarske koalicije u SDP-u u Puli. Nakon niza sastanka SDP je odlučio podržati me. Zadovoljan sam što su HSU i HNS odlučili podržati moju kandidaturu. Uz dečke koji su stalno uz mene mislim da ćemo uspjeti hobotnici odrezati pipke. Nećemo puštati bradu i nećemo voditi politiku u županiji kao skupinu poslušnih gradonačelnika, izjavio je Kajin.

- HSU se o kandidaturi Kajina za istarskog župana još nije očitovao. Postoji procedura unutar stranke koja se mora poštivati ne bi li stranačka tijela donijela službenu odluku. Mislim da Istri trebaju promjene i u tom pravcu se profilira politika HSU-a, kratko je komentirao predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Saborska zastupnica Vrbat je komentirala i isključenje Denisa Martinčića iz SDP-a i ustvrdila da to nije ništa neobično.

- Naša stranka ima statut kojeg se svi mi moramo pridržavati. Ako detaljnije pročitate statut, objavljen i na internetu, možete vidjeti koje su stvari presudile takvoj odluci pulskog povjerenika, izjavila je Vrbat.

Martinčić: Idem na izbore s razočaranim SDP-ovcima

Povjerenik SDP-a za Pulu Danijel Ferić isključio je donedavnog predsjednika pulskog SDP-a Martinčića.

- Denis Martinčić je svojim izjavama na sastanku s članovima gradske organizacije od 15. studenog prošle godine te izjavama objavljenim u Glasu Istre od 14. studenog, 11., 19. i 20. prosinca prošle godine nanio znatnu štetu ugledu stranke iznoseći u javnost neistine. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja, Denis Martinčić se isključuje iz stranke, ističe Ferić.

Martinčić je izjavio kako se na odluku povjerenika ne misli žaliti jer SDP nažalost više nije ona stranka koju je i sam gradio.

- Milanović je praktički suspendirao organe stranke te uz pomoć većine u predsjedništvu kontrolira i stranku i državu. Glavni odbor više praktički ne donosi nikakve odluke, a ni organizacije na terenu više ne donose odluke koje se ne sviđaju Milanoviću u strahu da ne budu raspuštene.

HNS želi razgovarati i s IDS-om

Predsjedništvo HNS-a Istarske županije još uvijek nije odlučilo čiju će kandidaturu za istarskog župana poduprijeti na  lokalnim izborima, te osim s Damirom Kajinom želi ozbiljno razgovarati i pregovarati i s IDS-om, zaključak je to s večerašnje sjednice Predsjedništva istarskog HNS-a održane u Puli.  

"Ne želimo ničiji pritisak,  već želimo trezveno razgovarati sa svim političkim strankama" - rekao je  za Hinu predsjednik HNS-a Istarske županije Veljko Ivančić. Podsjetio  je kako je HNS na posljednjim lokalnim izborima bio u koaliciji s IDS-om te je ta stranka imala jednog vijećnika u županijskoj skupštini.

Upravo zbog toga moramo biti korektni i dužni smo pregovarati s IDS-om. To je minimum što u ovom trenutku možemo učiniti, poručio je Ivančić.

Jakovčić: Nacionalna koalicija zasad opstaje

SDP Istre potpisuje u četvrtak 3. siječnja u Puli koaliciju s Damirom Kajinom, te HSU-om, HNS-om i udrugama nacionalnih manjina i branitelja, svojevrsno pismo namjere o zajedničkom nastupu na županijskim izborima u Istri za svibanj 2013. Očekuje se da će  Kajin objaviti kandidaturu za župana, a SDP-ov Peđa Grbin za gradonačelnika Pule.

Prvi zajednički skup, na kojem će se potvrditi dosadašnje spekulacije medija o novoj političkoj platformi Istre, održat će se u sjeni dilema koje se vode u vladajućoj stranci Istre, IDS-u, o tome treba li se nakon ofenzive SDP-a na Istru povući iz Kukuriku koalicije ili ostati sudjelovati u Vladi unatoč evidentnom političkom ratu koji se zbiva na poluotoku. 

No, šef stranke Ivan Jakovčić uvjerava da IDS zasad ostaje vjeran Kukuriku koaliciji.

- IDS nema namjeru raskidati koaliciju na nacionalnom nivou. Dobili smo resor turizma i upravljanje HC-om, to naši ljudi rade najbolje što mogu, a ako ih premijer Zoran Milanović više ne želi, onda to samo treba reći, kaže Jakovčić.

Objavom kandidature za župana, Damir Kajin praktički prestaje biti članom IDS-a, podsjeća Jakovčić, ali to znači da će odluku o isključenju morati donijeti njegov matični ogranak - u Buzetu. (C. B. GALIĆ, Hina, T. TOMIČIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter