SDP: Ispitati Karamarkovu odgovornost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP-ovi članovi saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Šime Lučin i Igor Rađenović zatražili su danas ispitivanje kaznene odgovornosti predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka za navodna nezakonita zapošljavanja u Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA).

SDP-ovci su se na konferenciji za novinare u Saboru pozvali na tekst u današnjem Novom listu, u kojem se tvrdi da je Karamarko u SOA-i zaposlio osobu koja je višekratno padala na sigurnosnoj provjeri. Lučin tvrdi da to nije jedini slučaj, te da je iz SOA-e "izgnano" više agenata koji su odbili potpisivati krivotvorene rezultate sigurnosnih provjera.

"Očito je da svi kosturi nisu ispali iz ormara. Ovo što smo imali priliku pročitati pokazuje biće jedne politike. Ono što je Tomislav Karamarko radio kao šef SOA-e je za svaku osudu, to je neodgovorno, pa onda i kriminalno ponašanje. Ozbiljan političar ne može sebi dopustiti takvo nešto, a onda drugima dijeliti lekcije", rekao je Lučin.

Pritom je optužio Karamarka da je, primajući na odgovorna mjesta u tajnoj službi ljude koji nisu prošli sigurnosnu provjeru, ugrožavao nacionalnu sigurnost. Pitanje je kako takav čovjek misli voditi državu, kazao je Lučin te istaknuo da bi u SOA-i trebalo zapošljavati ljude koji "nisu 'mačani', nemaju mrlja, ne padaju na poligrafu i nisu vezani na sumnjive skupine".

Ustvrdio je kako je 2004., iza mandata vlade Ivice Račana, u SOA-i ostalo 700 djelatnika, a u međuvremenu je njihov broj narastao na 1.400. "Ako napravite ozbiljnu analizu primljenih ljudi, vidjet ćete da su to članovi HDZ-ove mladeži, kumovi, sinovi i kćeri tadašnjih dužnosnika HDZ-ove Vlade, bilo da je riječ o carinicima ili šefovima carinske uprave, bilo da je riječ o zastupnicima. Formulare za sigurnosnu provjeru potpisivali su HDZ-ovi zastupnici i dužnosnici", kazao je Lučin.

Ustvrdio je kako je u SOA-i niz ljudi zapošljavan na jedan dan, da bi zatim bili raspoređivani na mjesta u drugim službama. Time se, kaže Lučin, izbjegavalo raspisivanje javnog natječaja u vrijeme kada je bilo zabranjeno zapošljavanje u državnim službama. Najavio je da će zatražiti da o svemu raspravlja i Odbor za nacionalnu sigurnost, a ključnim smatra da se tim slučajem pozabave pravosudna tijela. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter