SDP ima najmanju podršku birača otkako je na vlasti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

SDP ima najmanju podršku birača otkad je na vlasti (22,4 posto), Vlada u istom periodu najmanju prosječnu ocjenu (2,08), za Kukuriku koaliciju bi glasalo nikad manje birača (27,9 posto), a Vladinu politiku podržava također rekordno niskih 26,4 posto ljudi - no svjedeno su vladajuća stranka i vladajuća koalicija zadržale prednost pred HDZ-om i njegovom koalicijom po redovnom mjesečnom ispitivanju CRO Demoskop agencije Promocija plus.

Pojedinačni rejtinzi stranaka.

Ako se gleda samo popularnost stranaka, dakle, ne uzimajući u obzir koalicije, SDP je i dalje vodeći, ali s najmanjom prednosti dosad zabilježenom nakon što je koalicija koju je vodila ta stranka pobijedila na izborima 2011. godine.

Razlog leži u tome što je HDZ-ov rejting najniži u posljednjih deset mjeseci, tek 20,2 posto, što je za samo polovicu postotnog boda više od 19,7 posto koliko su dobijali u siječnju 2011. godine, u prvoj anketi nakon katastrofalnog izbornog poraza stranke koju je tad predvodila Jadranka Kosor.

Izgubljeni postotci podrške birača, jasno, morali su se negdje pojaviti - pa je tako u testiranju koalicija čak šest potencijalnih lista iznad izbornog praga od pet posto, što bi moglo garantirati prilično šarenilo među hrvatskim europarlamentarcima nakon svibanjskih izbora.

Najjače su, naravno, Kukuriku i još bezimena HDZ-ova Antikukuriku koalicija. I to uvjerljivo.

Milanovićeva ekipa ima 27,9 posto glasova, a Karamarkova 23,2 posto. Pritom je razlika je u korist vladajućih u odnosu na veljaču porasla. Istina, radi se o minimalnoj razlici od jedne desetinke (0,1) postotnog boda. Treći iza dvije koalicije su, s ogromnim zaostatkom, Hrvatski laburisti koji dobijaju 7,2 posto. Vrlo blizu njih je tek formirani ORaH Mirele Holy, koji bilježi, za novu stranku, fenomenalnih 6,8 posto podrške, a zadovljni mogu biti u najnovijoj koaliciji, onoj koju su prošlog vikenda potpisali Nacionalni forum i HSLS koji dobijaju 6,3 posto. Desni Savez za Hrvatsku također je iznad praga i blizu ostalim kandidatima za prvo ime "trećeg puta"; oni imaju 5,9 posto.

Objašnjenje činjenice da unatoč konstantnom padu popularnosti vladajućih HDZ nikako ne uspijeva prijeći u vodstvo, ni samostalno, ni u odmjeravanju koalicija je, kako se može iščitati iz rezultata ankete, u Tomislavu Karamarku.

Predsjednik glavne oporbene stranke je, za anketirane birače, već dugo glavni negativac u domaćoj politici, a u ožujku mu je nepopularnost dodatno porasla na 32,1 posto izbora za najnegativnijeg političara u Hrvatskoj (mjesec prije je bio na 30,8 posto). Iza njega je njegov glavni izborni konkurent, Zoran Milanović (28,4 posto), a zatim su na listi negativaca "svi političari" (12,4 posto). Najpopularniji je, kao i obično, predsjednik Ivo Josipović (34,7 posto), a slijede ga nova zvijezda na domaćem političkom nebu, predsjednica ORaH-a Mirela Holy (7,9) i stari igrač - ministar financija Slavko Linić (7,7 posto). (K. Klarić/NL)


Podijeli: Facebook Twiter