SDP i IDS preslaguju funkcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon deset mjeseci od osnivanja «Kukuriku koalicije» koju cine SDP, HNS i IDS, a u koju je na mala vrata ušao i HSU, u redovima oporbenog saveza s kojim SDP na parlamentarnim izborima planira pobijediti HDZ, konacno su na dnevni red došle i funkcije. Više-manje su jasni uvjeti prisutnosti svake od stranaka na izbornim listama, pa i u rijecko-istarskoj jedinici.

No, ta 8. izborna jedinica je specificna jer u njoj de facto jedino i djeluje IDS, i ovdje ce inace dominantni SDP morati uvažiti zahtjeve strateškog partnera iz Istre. Na prošlim izborima je u Sabor iz 8. jedinice ušlo sedam SDP-ovaca, tri IDS-ovca, tri HDZ-ovca i jedan HSU-ovac.

Približavanje HSU-a «Kukuriku koaliciji» govori da bi kastavska grupa zajedno s HSU-om morala osvojiti 11 mjesta želi li izjednaciti rezultat od prije cetiri godine. Sve ostalo bio bi neuspjeh, a poznato je da vrh SDP-a traži da se na iducim izborima mora osvojiti bar jedno zastupnicko mjesto više po svakoj jedinici, što bi za 8. izbornu jedinicu bilo ukupno 12 zastupnickih mjesta za ovaj savez.

Po svemu sudeci PGS nece biti pozvan u koaliciju jer njegovi celni ljudi, Nikola Ivaniš i Darijo Vasilic, nakon podrške predsjednickom kandidatu Nadanu Vidoševicu umjesto Ivi Josipovicu, više ne uživaju podršku SDP-a.

Buduci da na listu treba «ugurati» sve cetiri stranke «Kukuriku saveza», u vrhu SDP-a tvrde da ce lista u 8. jedinici dati najzvucnija, najiskusnija i najjaca imena SDP-a ove regije. Igrat ce se na sigurno, bez eksperimenata s novim imenima kao što je ranije znao biti slucaj.

Kad je rijec o rijeckim SDP-ovcima, jasno je da su kandidati, prije svih, Zlatko Komadina i Vojko Obersnel kao celni ljudi gradskog i županijskog SDP-a, zatim dokazano uspješni saborski zastupnici Slavko Linic, Željko Jovanovic i Romana Jerkovic.

Iz Istre još jedan mandat osigurali su aktualni zastupnici Dino Kozlevac, kao predsjednik ŽO SDP-a Istre, te mlada Umažanka Tanja Vrbat. U SDP-u smatraju da u buducem sazivu iz 8. jedinice mora biti po jedan saborski zastupnik iz Gorskog kotara i s otoka, pri cemu najvece izglede sigurno ima rapski gradonacelnik Zdenko Antešic.

IDS naravno ocekuje najmanje tri mjesta, koliko i sada ima, ali ne baš potiho govore i o cetiri, a kandidati su dobro poznati Damir Kajin, pulski gradonacelnik Boris Miletic, te rijecki kadrovi Dorotea Pešic-Bukovac i Nedeljko Tomic.

Najzanimljivije je da IDS-ovci uopce ne inzistiraju na zastupljenosti u izvršnoj vec samo u parlamentarnoj vlasti, a razlog tome je što njihovom celniku Ivanu Jakovcicu fotelja župana savršeno odgovara. To naravno znaci da je upravo lista za 8. jedinicu za IDS najvažnija, i oni ce inzistirati na cetiri mjesta za sebe.

Tu se vidi problem, buduci da zbroj ocekivanja SDP-a i IDS-a gotovo nadilaze kapacitet cijele liste, a potrebno je osigurati još dva mjesta, po jedno za HNS, te drugo za HSU. Bilo bi logicno da to bude aktualni zastupnik i šef HSU-a Silvano Hrelja, koji dolazi upravo iz Istre.


Podijeli: Facebook Twiter