SDP i HSU zajedno na izborima u Istri i Puli

Zajednička konferencija za novinare SDP-a i HSU-a (M. ANGELINI)
Zajednička konferencija za novinare SDP-a i HSU-a (M. ANGELINI)

SDP i Hrvatska stranka umirovljenika nastupit će zajednički na idućim lokalnim izborima te za gradonačelnika Pule i istarskog župana kandidirati Peđu Grbina i Damira Kajina. Potvrdili su to predstavnici dviju stranaka na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Iako je HSU nedavno podržao Kajina samo pod uvjetom da on "promijeni retoriku" i prekine s osobnim obračunima, danas je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja izjavio da je "promjena retorike u tijeku" te da podržava bivšeg IDS-ovog tribuna.

Također, ove stranke o nastupu na predstojećim izborima pregovaraju i sa SDSS-om, HSLS-om, a kontaktirala ih je, kazao je Peđa Grbin, i Zelena stranka. Na pitanje što će biti s porečkom podružnicom HSU-a koja ne podržava Kajina Hrelja je odgovorio da su se strasti smirile.

- Pokazali su da imaju kratak fitilj. No, nitko ne može nikome narediti za koga će glasati, netko će glasati za Kajina, a netko za Flega, rekao je Hrelja. Želimo bolju Pulu i ova koalicija može u Puli osigurati kvalitetniju vlast, dodao je.

- Pulskim umirovljenicima pokušat će se manipulirati. No, mi im poručujemo da će buduća gradska koalicijska vlast SDP-a i HSU-a biti osjetljivija za njihove probleme, rekao je Hrelja.

- Ovo je prvi korak u stvaranju grupe političkih stranaka koje su se udružile da promijene ovaj grad. Nisu točne priče o razdoru u našim redovima, rekao je Peđa Grbin.

Poručio je Puljanima da će se kružni tok u Šijani dovršiti do početka sezone. Također tvrdi da nije točno da su troškovi izgradnje bazena Pragrande visoki.

- U projekt je uloženo više od 2,5 milijuna kuna. Nemam ih namjeru, kada budem izabran, baciti u vjetar. Taj se projekt može realizirati u četiri godine, rekao je Grbin.

Povjerenik SDP-a za Pulu Danijel Ferić govorio je o nezaposlenosti, kao glavnom problemu Pule i Istre.

- Umjesto da vladajući riješe taj problem, puna su im usta parola o destabiliziranju. Mi i ova Vlada smo za Istru, rekao je Ferić. Podsjetio je da su ulaganja Hrvatskih voda u Istru 2009., kada je HDZ bio na vlasti, bila 79,9 milijuna kuna, da bi 2011., za vladavine SDP-a, porasla na 193 milijuna, dok se ove godine planira uložiti 230 milijuna kuna. 

Na pitanje koliko će koštati izborna kampanja za župana i pulskog gradonačelnika i tko će je platiti Ferić je odgovorio da će sve biti "u zakonskom okviru".

- Iznosi će biti minimalistički. Za Pulu nemamo toliko sredstava kao što ih ima IDS, ali to nije ni presudno. Građani će valorizirati one koji se trude da što manje iskaču iz pašteta. Bitni su nam programi, rekao je Ferić.

Grbin je dodao da se priprema izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti, što znači da će javnost morati biti transparentnije obaviještena o financiranju kampanja, a svi kandidati i liste imat će posebne račune.

Na pitanje novinara hoće li se utrošiti 600 tisuća kuna, kao što je najavio Kajin, Grbin je kazao da je taj iznos limit. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Hrelja: Ni Flego ne zna talijanski

Na pitanje smatra li da je izjava Furija Radina o tome da je za talijansku zajednicu problem što Damir Kajin ne zna talijanski pretjerana, pa i tendenciozna, tim više što u Statutu Istarske županije izrijekom ne piše da župan mora znati talijanski niti je to ključno za njegovu funkciju Silvano Hrelja odgovorio je da znanje talijanskog nije presudno za obavljanje funkcije župana.

- To su medijske provokacije. Građani su dovoljno zreli da ocijene što je to provokacija, kazao je te je dodao da ni jedan ni drugi ne znaju talijanski, očito misleći na Kajina i IDS-ovog kandidata Valtera Flega.

Za potonjeg je Danijel Ferić ustvrdio da mu je "IDS dao potvrdu da govori talijanski".


Podijeli: Facebook Twiter