SDP i HDZ zbog prošlosti ne mogu koalirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Značajna, ali kompromisna velika koalicija koju su dogovorile dvije najsnažnije njemačke političke stranke - CDU/CSU Angele Merkel i SPD Sigmara Gabriela - vijest je mjeseca u europskoj politici.
Razlog tome nije samo konačan dogovor o vladi koja će voditi najjaču ekonomiju EU-a, već i sam sadržaj sporazuma koji otkriva da socijaldemokrati nisu željeli odustati od obećanja o zaštiti radničkih prava koja su dali biračima uoči izbora.
Inzistiranje SPD-a na dogovoru oko minimalne plaće strani analitičari komentiraju kao bitnu sastavnicu zaštite zaposleničkih prava u Njemačkoj, te kao poruku Europskoj uniji da je ljevica još živa, snažna i aktivna.
Analitičari hrvatske političke i društvene scene složni su u mišljenju da u ovom trenutku - bez obzira na sve probleme - velika koalicija nije moguća. Štoviše, nerijetki su oni koji vide i krizu hrvatske socijaldemokracije zbog nastojanja promjena radnog zakonodavstva i pogodovanja krupnom kapitalu.
- Da su naši političari malo odgovorniji i svjesni situacije u kojoj se nalazi hrvatsko društvo, velika bi koalicija bila moguća. Nažalost, kod nas postoje dublje političke razlike između SDP-a i HDZ-a i posljednjih godina vidimo kolika je ta podjela. Treba dugo raditi da se ti antagonizmi prevladaju i kroz obrazovanje, medije i djelovanje nevladinih udruga, tvrdi sociolog dr. Zoran Malenica sa splitskog sveučilišta.
Problem u političkim liderima vidi filozof politike dr. Žarko Puhovski: "Kod nas je pitanje koalicije pitanje karaktera dvojice vođa koji su na čelu velikih stranaka. Dok imamo Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka, nemoguća je velika koalicija, iako SDP i HDZ imaju više sličnosti nego razlika."
Hrvatska danas ne može očekivati politički kompromis poput njemačke velike koalicije, a očito ni inzistiranje na socijaldemokratskim načelima od Vlade koju vodi SDP. Kriza je promijenila i "pojela" sva pravila i obećanja na koje su građani i birači mogli računati. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter