SDP i HDZ u potrazi za kandidatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U središnjicama najvećih hrvatskih političkih stranaka, SDP-a i HDZ-a, vlada sve veća neizvjesnost zbog nadolazećih lokalnih i regionalnih izbora. Iako su na posljednjim stranačkim konferencijama - HDZ-ovoj klauzuri u Opatiji i sastanku Glavnog odbora SDP-a na Iblerovu trgu - iskazivanje optimizma i spremnosti za izborni okršaj bile neizbježne stilske figure, dosta je očito da su obje stranke u velikim, ali i sličnim problemima.

To se, između ostalih, vidi i po potezima njihovih šefova Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka koji u pripremama za lokalne izbore sve češće koriste statutarna prava kojima poništavaju volju općinskih, gradskih i županijskih organizacija, osobno traže kandidate za vodeća mjesta u lokalnoj i regionalnoj samoupravi te sklapaju "matematičke koalicije" zasnovane na istraživanjima javnog mnijenja što ih provode agencije za odnose s javnošću.

Vrh HDZ-a posljednju "sječu" vlastitih kadrova priredio je nekoliko dana prije svoje klauzure, u Velikoj Gorici, dok je predsjedništvo SDP već arbitriralo u Puli, Istarskoj županiji, Međimurju, Zagrebu i Splitu. Čini se da će kadroviranje i dirigiranje u rad organizacija po cijeloj Hrvatskoj postati pravilo pa će se najvažnije koalicijske suradnje dogovarati u Zagrebu, a ne tamo gdje će se ta politika stvarno i voditi.

Bez obzira na brižljivo kadroviranje u kabinetima Karamarka i Milanovića, najočitiji problem HDZ-a i SDP-a je nedostatak ljudi koje bi kandidirali na predstojećim izborima. HDZ je na mukama s kandidatom za gradonačelnika Zagreba te niza drugih mjesta, dok SDP ima problema u Osijeku, Dubrovniku, Splitu, Zadru...

"Naše stranke su, potrebno je istaknuti, visoko centralizirane. Predsjednici stranaka odlučuju tko će biti kandidat i u najmanjem mjestu u Hrvatskoj i ta centralizacija odozgo onemogućuje da se novače kvalitetni kandidati s terena. To je veliki problem", podcrtava politolog Boško Picula, koji smatra da "politika možda i ne privlači kvalitetne kadrove, iako je jedan od najvažnijih zadataka stranaka stvaranje političkih elita."

Politički analitičar Davor Gjenero slaže se takvim tvrdnjama: "Plitak kadrovski bazen posljedica je dugogodišnje negativne selekcije kadrova. HDZ nije imao volje pustiti svojim članovima u velikim gradovima da se dokažu. Svakako nije dobro da stranke uzimaju kadrove izvan svojih redova."

"Ni HDZ ni SDP nemaju dovoljan broj kandidata u svom kadrovskom bazenu. Kad se dogode jasne odluke na lokalnoj razini, pokuša ih se filtrirati dogovorima na nacionalnoj razini koje lokalne sredine ne moraju prihvatiti," dopunjava Picula.

Primjer Milanovićevog kadroviranja u Puli i Istarskoj županiji te odabir Damira Kajina za SDP-ovog kandidata, analitičari smatraju notornim političkim nasiljem. Gjenero objašnjava da "kada Milanović izabire Kajina za svog kandidata za župana, šalje poruku istarskom SDP da on uopće nije važan i da angažmanom kroz tu stranačku organizaciju se ne može doći na neku važnu poziciju. Na važno mjesto može se doći samo ako se umilite stranačkom vrhu i ta se kvalifikacija ne odnosi samo na Istru."

Uz manjak vlastitih stranačkih kadrova, SDP i HDZ ne koriste do kraja svoj koalicijski potencijal, odnosno ono što je od njega ostalo. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter