SDP, HSU i SDSS zajedno na lokalnim izborima u Puli

Miloš Bajić, Peđa Grbin i Radovan Cvek na današnjoj konferenciji za novinare (Snimio Milivoj MIJOŠEK)
Miloš Bajić, Peđa Grbin i Radovan Cvek na današnjoj konferenciji za novinare (Snimio Milivoj MIJOŠEK)

Pulski SDP, HSU te SDSS zajedničkim će se snagama na sljedećim lokalnim izborima boriti za naklonost birača. To su na današnjoj konferenciji za novinare u Puli najavili Peđa Grbin u ime SDP-a, Radovan Cvek u ime HSU-a te Miloš Bajić u ime SDSS-a.

SDSS je dosad bio u koaliciji s IDS-om, a napustio ju je jer nije bio zadovoljan izdvajanjem novca iz pulskog proračuna za potrebe ove nacionalne manjine, koja čini šest posto ukupnog broj stanovnika Pule, odnosno ima ih oko šest tisuća i najjača su nacionalna manjina u gradu.

Stranka ima 130 članova, a osim u Puli, imaju ogranke u Umagu i Rovinju, gdje se također govori o koaliranju sa SDP-om i HSU-om. Razmišlja se i o koaliciji ovih stranaka na županijskoj razini.  

- Program naše stranke poklapa se s programom SDP-a i smatram da će naša zajednička koalicija dovesti do napretka u Puli. Dosad nismo bili zadovoljni suradnjom s IDS-om na gradskoj razini jer od 337 tisuća kuna koliko je u gradskom proračunu izdvojeno za nacionalne manjine, naša manjina dobivala je samo 33 tisuće kuna, što nije dovoljno, istaknuo je Bajić.

Dodao je i da njihov dosadašnji koalicijski partner nije imao sluha niti za uređenje doma kulture srpske nacionalne manjine za cijelu županiju, što je ova stranka poticala. Doduše, nije želio iznijeti podatak koliki bi ih iznos iz proračuna zadovoljio jer kaže da bi ga trebalo izračunati na osnovi potreba koje imaju sve zajednice i udruge Srba u Puli.

Grbin je istaknuo da je Pula dosad pokazivala visok stupanj osjetljivosti prema pitanju zaštite manjinskih naroda, ali da, po njemu, to nije bilo dovoljno. Dodao je da je ta zaštita prvenstveno bila usmjerena na jednu manjinsku zajednicu, aludirajući na talijansku, te da su druge pritom zanemarene i nisu dobivale dovoljno novca za svoj rad.

Ipak, ogradio se od izjave da su Talijani u Puli privilegirani.

- Ne bih rekao da su Talijani privilegirani, nego da su druge nacionalne manjine zapostavljene i da treba povećati sredstva za njihov rad, ali nikako na štetu talijanske nacionalne zajednice jer prema njoj imamo određene dugove iz prošlosti. Iznos od jedan promil gradskog proračuna se može povećati i na taj se način može poboljšati rad nacionalnih zajednica, ne samo srpske, nego i makedonske, albanske, mađarske, romske i svih drugih, smatra Grbin.

Obećao je da će ako koalicija dobije izbore štititi sve nacionale zajednice, povećati sredstva za njihov rad i ravnomjernije ih raspodijeliti. (B. BAN)

IDS: SDSS nije bio u koaliciji s IDS-om u Puli

"Nije točno da je SDSS bio u koaliciji s IDS-om do sada u Gradu Puli pa slijedom toga ne može ni razvrgnuti koaliciju, javio se priopćenjem Duško Kišberi iz Ureda za odnose s javnošću IDS-a.

"Želimo podsjetiti evidento neupućenog gospodina Bajića da je SDSS na proteklim lokalnim izborima za gradsko vijeće grada Pule izašao samostalno s nositeljicom liste Mirjanom Galo koja je dobila 1.83 posto glasova čime nije prošla ni izborni prag od 5 posto te SDSS nije ni mogao biti u koaliciji s IDS-om," stoji u priopćenju IDS-a.


Podijeli: Facebook Twiter